Miliardarii lumii stau in palate ce pot costa peste 100 de milioane de dolari. Piata resedintelor de lux este ridicata de noile valuri de bogatasi, cum sunt cei din tarile asiatice sau din America de Sud

Romania se poate lauda cu doar cateva proprietati evaluate la peste 10 milioane de euro, cu toate ca numarul persoanelor romane, potente din punct de vedere financiar, este ridicat. Desi piata imobiliara din Romania este intr-o continua expansiune, ansamblurile autohtone trebuie sa se recunoasca invinse de cele mai scumpe case din lume, existente in alte parti ale globului.

Mapamondul este presarat cu cladiri sau ansambluri rezidentiale la preturi fabuloase, incepand cu locuintele de 10 milioane de dolari din Africa de Sud si terminand cu palatele din Anglia sau Statele Unite ale Americii, de peste 100 de milioane de dolari.

Potrivit clasamentului anual redactat de revista Forbes, care prezinta cele mai scumpe rezidente din lume, americanii isi adjudeca opt pozitii dintr-un total de 11 locuri. Restul de trei pozitii le revine europenilor, cu doua proprietati in Anglia si una in Turcia.

Palatul Updown Court din Anglia, cea mai scumpa proprietate din lume

Europa se poate mandri, in schimb, cu cea mai scumpa proprietate mondiala, palatul Updown Court din Windlesam, Anglia. Constructia este evaluata la 139 de milioane de dolari si se evidentiaza prin cele 103 camere, cinci piscine si un drum incalzit, pietruit cu marmura. Piesa de rezistenta a interiorului este reprezentata de podeaua din biblioteca, care este placata cu aur de 24 de carate. Pana in prezent, palatul nu are un proprietar, dar a fost construit in speranta ca va fi vandut unui cumparator foarte bogat, probabil strain.

Un alt ansamblu impunator, cel din Palm Beach - statul american Florida, clasat al treilea in standingul revistei Forbes - a fost achizitionat in 2004 de catre omul de afaceri Donald Trump.\"Maison de L\'Amitie\" a fost cumparata in cadrul unei licitatii, cu 41,25 de milioane USD. In urma lucrarilor de renovare efectuate de catre omul de afaceri american, proprietatea este evaluata la 125 de milioane de dolari. Trump spera sa dea o lovitura pe piata prin revanzarea acestui stabiliment.

Rusii au dat tonul

Europenii, mai exact rusii, sunt cei care au inceput miscarea browniana a banilor pe piata ansamblurilor rezidentiale extrem de scumpe.
\"Sumele importante au inceput sa circule pe aceasta piata de acum cinci ani, odata cu aparitia cumparatorilor rusi. Jucatorii cu adevarat importanti din Rusia au venit in Londra si au ridicat foarte mult preturile din capitala Angliei\", a declarat Liam Bayley, reprezentant al companiei de analiza imobiliara, Knight Frank.

\"Sunt foarte multi bani care circula peste tot in lume in zilele noastre\", este de parere Steve Laposa, directorul grupului de cercetare in segmentul de real estate din cadrul PriceWaterhouseCoopers.

Bailey se asteapta ca piata cumparatorilor de profil sa inregistreze o crestere, dupa ce vor interveni si alti jucatori foarte bogati din tari ca Brazilia sau China. \"America este tara cu cei mai multi milionari, dar trebuie luat in considerare si potentialul de crestere al unor tari ca India sau China, care este extrem de rapid\", spune Liam Bayley.

Cererea depaseste oferta

Cererea pentru proprietatile cu preturi extrem de ridicate inregistreaza un trend ascendent, cu toate ca ritmul de aparitie al unor noi constructii de peste 100 de milioane de dolari este decelerat. Anul trecut, un studiu de cercetare al companiei Knight Frank evidentia existenta unei singure proprietati evaluate la peste 100 de milioane.

In 2006, s-a ajuns la patru astfel de ansambluri rezidentiale, un numar destul de mic, dar totusi imbucurator, daca tinem cont de faptul ca este vorba de asemenea sume, crede Bailey. \"Numarul unor asemenea proprietati nu creste, dar cererea se poate dubla sau tripla intr-un interval de cativa ani\", apreciaza Bailey.

Tarile cu o economie expansiva vor furniza noi cumparatori

Economiile cu un ritm de dezvoltare alert vor furniza, in viitorul apropiat, noii jucatori din sectorul imobilelor foarte scumpe. Un aspect edificator pentru sustinerea acestei afirmatii este reprezentat de segmentul chinezilor foarte bogati din Hong Kong al caror numar s-a dublat in intervalul 2003-2005. Totodata, dezvoltarea puternica a economiei din Dubai a sporit interesul cumparatorilor autohtoni pentru pietele straine de real estate, in special in Londra.

Noii cumparatori sunt influentati si de transparenta pietelor internationale de real estate, care a facut ca procesul de achizitie sa cunoasca mai putine riscuri, a declarat Steva Laposa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.