In primul semestru al acestui an, cel mai mult s-au scumpit marfurile nealimentare, in acest caz indicele preturilor de consum (IPC) fiind de 4,24% si de 8,6% fata de iunie 2005. Un comunicat al Institutului National de Statistica (INS) precizeaza ca in primul semestru serviciile s-au scumpit, in medie, cu doar 1,82%, desi fata de iunie 2005 in dreptul acestora figureaza un IPC de 7,7%. Desi romanul nu simte acest lucru pe piata libera, INS sustine ca in aceste prime sase luni ale acestui an marfurile alimentare s-ar fi scumpit doar cu 1,37% si doar cu 5,25% in ultimul an. Practic, cresterea IPC pe total este de doar 7,11%, iar pe primele sase luni ale acestui an de doar 2,67%.

In timp ce rata medie lunara a inflatiei pe anul 2005 a fost de 0,7%, INS precizeaza ca in aceste prime sase luni ale acestui an aceasta s-a situat doar la 0,4%, cauza principala fiind scumpirile marfurilor nealimentare, in dreptul carora, in acest an, figureaza o rata medie lunara a inflatiei de 0,7%, cu mentiunea ca anul trecut aceasta

Tigarile si bauturile, cap de afis

Deosebit de interesant e faptul ca in luna iunie 2006 cresterea preturilor de consum fata de luna mai a fost de + 0,15%, la care au contribuit, in principal, marfurile nealimentare cu 0,19% si serviciile cu 0,14%. Pe de alta parte, se constata o scadere pe ansamblu a preturilor la marfurile alimentare, care a influentat si rata inflatiei, pe total, cu - 0,18%. Daca sunt excluse din categoria marfurilor alimentare bauturile alcoolice si tigarile, puternic accizate incepand cu luna iunie, rezulta pentru ca in luna iunie a acestui an IPC ar fi ramas acelasi ca in luna precedenta.

De asemenea, daca din discutie ar fi exclusi combustibilii, atunci IPC pe luna iunie raportat la luna mai ar fi de doar 100,15%, iar daca din calcul ar fi excluse produsele ale caror preturi sunt reglementate, gen medicamente, energie electrica, gaze naturale, energie termica, transport CFR, transport pe apa, posta si curier, telefon fix, abonament radio-TV, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, pasaport, apa, canal, salubritate, transport urban in comun, chirii stabilite de administratia locala, atunci cresterea inregistrata in luna iunie, fata de luna mai, ar fi de doar 100,09%.

Fructele, mai scumpe cu 6%

Totusi, in luna iunie, in cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la fructe proaspete - 6,0%, la cartofi - 4,0% si la tuica, rachiuri si alte bauturi alcoolice - 2,0%. INS considera ca, in acest context, scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare, cu 0,5%, a fost influentata de diminuarea preturilor la grupa alte legume si conserve de legume, cu 5,2%, oua, cu 4,7%, carne de pasare, cu 2,3%, citrice si fructe meridionale, cu 1,8%, lapte si produse lactate, cu 1,0%.

Pe de alta parte, cresterea cu +0,5% a preturilor la marfurile nealimentare este logica din moment ce a fost inregistrate majorari de preturi la tutun si tigari cu 3,1%, desi in cadrul grupei marfurilor nealimentare s-au inregistrat scaderi usoare la preturile frigiderelor, congelatoarelor, masinilor de spalat si medicamentelor, in medie cu 0,1%.

Trenul, transport de lux

INS apreciaza ca scumpirea tarifelor la servicii cu 0,8% a fost influentata, in principal, de cresterea tarifelor la transport pe calea ferata, cu 2,7%, apa, canal, salubritate, cu 1,6% si in cazul serviciilor de telefonie, cu 1,4%, care, dupa cum am precizat anterior, fac parte din categoria celor cu preturi reglementate. De asemenea, si chiriile s-au scumpit, dar relativ modest, cu doar 0,19%, o situatie similara constatandu-se si in cazul reparatiilor auto, cu 0,42%, igiena si cosmetica, cu 0,24%. Cercetand intreaga lista de servicii, rezulta ca in luna iunie, in raport cu luna mai, s-au inregistrat doar cresteri de preturi, spre deosebire de cazul marfurilor, unde totusi au existat si cazuri de ieftiniri, precizate, in mare parte, anterior.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.