Legislatia care reglementeaza Fondul Proprietatea va fi modificata, schimbarile fiind necesare pentru primirea autorizatiei de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, a declarat, ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului, Alexandru Paunescu.

- Prin numirea dumneavoastra la Fondul Proprietatea Banca Nationala se implica in activitatea acestei institutii? Va supraveghea BNR Fondul?

- Nu, BNR nu va supraveghea Fondul Proprietatea. Nici statutul BNR, nici reglementarile pietei de capital nu deschid vreo cale catre un astfel de pas. Mai mult, nici nu exista vreo intentie in aceasta privinta, nici la Guvern, nici la Banca Nationala.

- Atunci, de ce Guvernul a apelat la BNR si ati fost recomandat pentru functia de presedinte?

- Pentru ca BNR are cea mai mare experienta si cea mai buna expertiza in materie de supraveghere financiara. Am fost ales eu, fapt ce a impus sa plec din Banca Nationala. Nu mai am, acum, nici o legatura contractuala cu BNR. Am insa o legatura morala. De fapt, am privilegiul de a ma consulta cu fostii mei colegi. Precizez ca aceste consultari sunt reglementate printr-un acord intre BNR, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Fondul este supravegheat de Consiliul de Supraveghere, unde BNR a dat trei experti: eu, ca presedinte, am fost transferat aici. Dar inca doi fosti colegi ai mei de la BNR, supraveghetori cu experienta, fac parte din Consiliu, fara sa fi fost transferati la Fondul Proprietatea.

- Va exista o noua strategie a Fondului Proprietatea?

- Filosofia noua ar fi cea legata de imagine. O prezenta cat mai restransa a presedintelui Fondului pe ecrane si demararea unei campanii publicitare, prin clipuri de prezentare a Fondului. Am facut un sondaj. O campanie audio-video este mai buna decat una realizata in presa scrisa. Suntem in discutii cu firme specializate. In rest, se mentine obligatia legala de selectare a companiei de administrare a Fondului si continuam procedura de listare. Ce a fost bun pana acum se pastreaza. Nu am gasit o situatie extraordinar de proasta la Fond.

- Exista situatii de incompatibilitate, conflicte de interese, in cazul membrilor Consiliului de Supraveghere?

- Da, exista o situtie de incompatibilitate in cazul doamnei Claudia Rosianu, care este si magistrat. Am avut doua discutii. Asteptam un ordin al ministrului Finantelor Publice de inlocuire.

- Va fi modificata legea privind organizarea Fondului Proprietatea?

- Niste lucruri trebuie lamurite. Lucram la un proiect de modificare a legislatiei. Este nevoie de precizari clare pe textul de lege. Trebuie clarificate unele inadvertente dintre Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei si Hotararea de Guvern 1481/2005 privind infiintarea Fondului Proprietatea. Fondul este un organism atipic si, din cate stiu unic in lume. Sunt necesare unele schimbari legislative pentru ca CNVM sa autorizeze Fondul. Noi vom face propuneri, dar initiativa legislativa apartine Ministerului Finantelor Publice.

- La ce categorie de organism de plasament colectiv poate fi incadrat Fondul Proprietatea?

- Pe ce legislatie avem acum nu prea reusesc sa-l incadrez intr-o categorie. Cred ca este necesara definirea unei a 14-a categorii de organism de plasament colectiv, pentru Fond.

- Trebuie stabilit si pentru Fondul Proprietatea un prag de detinere la capital, cum s-a optat pentru cele cinci societati de investitii financiare (SIF)?

- Nu pot sa ma pronunt. Ramane sa stabileasca CNVM acest lucru.

- Este necesar sa fie listate toate companiile din portofoliul Fondului Proprietatea, inainte de listarea Fondului la Bursa?

- Nu vad sa fie o problema daca nu vor fi listate toate companiile. Oricum, aceasta operatiune ar prelungi listarea Fondului cu 2-3 ani.

- A fost stabilita data de inaintare a ofertelor finale de catre potentialii administratori ai Fondului?

- S-a schimbat calendarul. Urmeaza sa stabilim cu claritate un calendar, pe care sa-l respectam strict.

- Posesorii de titluri de despagubire sau cei care au primit actiuni in schimbul acestora au posibilitatea sa le instraineze, in mod legal?

- Potrivit legii actiunile nu pot fi vandute, tehnic, decat dupa momentul listarii Fondului la Bursa. In ceea ce priveste titlurile de despagubire, acestea pot fi transmise numai prin succesiune legala. In prezent avem 800 de actionari, reprezentand circa 1% din capitalul social. Numarul total al actionarilor a fost estimat la 140.000 plus/minus 30.000 -40.000.

- Poate fi transformat Fondul Proprietatea intr-un fond de obligatiuni?

- Este tardiv sa se mai schimbe ceva. S-a mers destul de departe pe actuala formula.

- Puteti sa estimati un termen pentru listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti?

- Listarea este un pas ulterior autorizarii. Acum suntem la stadiul de stabilire a unor intalniri cu reprezentantii CNVM si de discutii cu privire la modificarile legislative pe care trebuie sa le facem. Trebuie sa clarificam problemele legate de preluarea activelor si de politica de investitii. Pana la rezolvarea problemelor legale, CNVM nu poate sa ne acorde autorizatia. Probabil, listarea Fondului Proprietatea se va realiza in toamna, in acest an.

- Va fi listat Fondul Proprietatea si pe alte Burse?

- Ne gandim sa listam Fondul si pe alte piete. Nu putem sa excludem aceasta varianta tinand cont ca Romania se va integra in Uniunea Europeana. Dar, benefic ar fi ca Fondul sa fie listat intai la Bursa de Valori Bucuresti. Piata de capital din Romania este in ascensiune, iar odata cu listarea Fondului se vor produce modificari drastice, pentru a fi atrase fondurile de investitii straine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.