Internetul de mare viteza a crescut in ultimii doi ani cu 96%, pana in 2009 fiind estimata o crestere care va duce la un total de patru milioane de utilizatori de broadband

Romania se situeaza pe primul loc intre tarile din Europa de Sud-Est din punct de vedere al cresterii numarului de conexiuni de mare viteza (broadband), cu o rata de penetrare de 3,46%, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu, la editia a X-a a Zilei Comunicatiilor organizata la CERF.

"Tot mai multi romani aleg internetul in banda larga, pe masura ce acest serviciu devine tot mai accesibil, "foamea" de internet si de viteza existand nu numai in randul companiilor, ci si in randul persoanelor fizice", a declarat, citat de Rompres, Dan Georgescu.

Potrivit datelor ANRC, la 31 decembrie 2005 existau in Romania peste 750.000 de conexiuni de acces in banda larga, cu 96,21% mai multe decat la sfarsitul anului 2004. Din totalul conexiunilor, aproximativ 380.000 erau conexiuni de acces dedicat in banda larga, 84 la suta fiind utilizate de persoane fizice.

Cablul coaxial este preferat pentru accesul la internet in banda larga, in decembrie 2005 fata de aceeasi perioada din 2004 existand de trei ori mai multe conexiuni de acces tip. Presedintele ANRC a precizat ca desi alte tipuri de conexiuni precum Wi-Max sau Wi-Fi reprezinta in acest moment doar circa 13 la suta din totalul conexiunilor, "anul acesta si in 2007 aceste tehnologii isi vor spune cuvantul".
.
Broadband-ul e pe val

Romania ar putea avea in 2009 aproximativ patru milioane de conexiuni in banda larga, la preturi accesibile tuturor cetatenilor. Aceasta reprezinta parerea ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, care vine in completarea opiniei lui Georgescu.

Zsolt Nagy a aratat importanta accesului in banda larga, ca factor esential pentru accesul la continut digital si la serviciile disponibile pe paginile web cat si pentru nevoia dezvoltarii de solutii dictate de piata. in acest sens, este necesara promovarea Internetului de mare viteza si dezvoltarea infrastructurii de acces in banda larga, avand in vedere ca potentialul de dezvoltare a Societatii Informationale se bazeaza pe extinderea accesului in banda larga, acesta oferind si posibilitatea conectarii la Internet si prin alte mijloace decat calculatorul, cum ar fi televiziunea digitala sau tehnologia 3G.

"Comunicatiile reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei nationale si unul dintre cele mai atractive pentru investitorii straini, ceea ce ne face sa acordam o importanta deosebita crearii de noi oportunitati de dezvoltare a acestei piete. Una dintre modalitati este cu siguranta dezvoltarea accesului in banda larga si in acest sens lucram impreuna cu ANRC la definitivarea strategiei nationale de broadband", a spus ministrul comunicatiilor.

In Romania, desi sunt in crestere, in acest moment, conexiunile broadband reprezinta un procent destul de mic din totalul conexiunilor la Internet, in timp ce in UE exista peste 53 de milioane de conexiuni broadband, o crestere de aproximativ 20 de milioane pe parcursul anului 2005 cu o rata de crestere de 52.000 conexiuni pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.