Cresterea economica a Romaniei in anul 2006 se va situa la nivelul a 5,6 procente, precizeaza un raport al Bank Austria Creditanstalt. Previziunea se situeaza sub nivelul estimariilor din primul raport asupra Romaniei, publicat in luna ianuarie. Specialistii BA-CA estimau atunci o crestere economica anuala de aproximativ 6,3%. Majorarea PIB va fi, totusi, superioara mediei statelor din Europa Centrala si de Est unde avansul economic prognozat este de 5,1%.

Anul trecut, cresterea economica a Romaniei a fost de 4,1%, in scadere fata de nivelul revizuit din 2004, de 8,4%, potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica. Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 6% si o inflatie medie de 7,2%.

Vechea problema, inflatia

BA-CA prognozeaza pentru acest an o inflatie medie de 7,5%, iar pentru 2007 de 6,2%. Banca Nationala si-a propus pentru acest an o tinta de 5% cu o variatie de un procent. Ritmul de reducere a inflatiei se va incetini in urmatorii ani, a declarat pentru Reuters guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Fenomenul va avea loc pe fondul cresterii preturilor administrate in contextul aderarii la Uniunea Europeana. "Propunerea BNR este sa consolideze nu numai dezinflatia, dar si niveluri mai reduse ale inflatiei si, implicit, rate mai scazute ale dobanzii. Curba dezinflatiei va avea o panta mai lina, atat timp cat exista intarzieri ale ajustarilor preturilor administrate", a declarat Isarescu, citat de editia din Romania a revistei BusinessWeek.

Rata inflatiei a depasit anul trecut obiectivul propus de Banca Nationala in tintirea inflatiei. Majoritatea analistilor considera ca si anul acesta indicele de crestere a preturilor va sari din intervalul fixat de BNR. In luna martie, inflatia anualizata s-a plasat la 8,4%, cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni, dar a ramas peste tinta bancii centrale.

Deficitul de cont va continua sa creasca

Deficitul de cont curent se va plasa la 9,6% din PIB, peste prognoza din ianuarie, de 9,5%, urmand ca nivelul sa scada la 9,3% in 2007, precizeaza analiza BA-CA. In primele doua luni ale anului, deficitul a crescut cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,1% din PIB, pe fondul majorarii importurilor, dar si al dezechilibrelor comerciale, subliniaza documentul. Productia industriala va creste in al doilea trimestru al anului cu 2,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 3,3% in aprilie-iunie si cu 2,1% in ultimele trei luni ale anului, sustin analistii BA-CA. Vanzarile din sectorul de retail urmeaza sa avanseze in urmatoarele trei trimestre cu 27,4%, 26,9% si respectiv 24,8%.

Deficitul bugetar la 1,5%

Estimarile privind deficitul bugetar din acest an, de 1% din PIB, sunt in conformitate cu raportul din luna ianuarie, in 2007 acesta urmand sa se adanceasca la 1,5% din PIB. Totodata, datoria publica se va plasa in 2006 si 2007 la 18,8% din PIB, respectiv 17,9% din PIB. Media europeana pentru cei doi ani va fi de 37,9%, respectiv 37,5%. Pentru urmatorii doi ani, BA-CA anticipeaza aprecierea leului in raport cu euro. Astfel, la sfarsitul lunii iunie, cotatia leului este prognozata la 3,48 lei pentru un euro, pentru aprilie 2007 banca prognozeaza un curs de 3,4 lei pe euro, iar pentru aprilie 2008 de 3,36 lei pe euro. In ceea ce priveste rata medie a dobanzilor interbancare pentru depozite, in intervalele de mai sus, BA-CA estimeaza niveluri de 9,2%, 9,4% si, respectiv, 7,9%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.