Seful celui mai mare operator de telecomunicatii din Grecia, grupul OTE, a anuntat ca va trebui sa se recurga de urgenta la privatizarea companiei pentru a rezista concurentei acerbe de pe piata. Altfel, a subliniat directorul general al grupului, Panagis Vourloumis, citat de Reuters, s-ar putea ajunge la un adevarat dezastru.

"Necesitatea de a finaliza privatizarea OTE este imediata. Daca nu se adapteaza, compania va fi distrusa", a avertizat Vourloumis. Principala cauza a acestui pericol ce pandeste firma greaca este liberalizarea pietei telecomunicatiilor si intensificarea concurentei.

"Tehnologia si Uniunea Europeana au deschis piata de telecomunicatii. Fara un nou cadru institutional, orice schimbari aduse in sanul companiei ar fi inutile", a mai apreciat oficialul. Statul grec, care detine o participatie de 38,6% la OTE, a vandut, in septembrie 2005, 10% din actiunile operatorului, pentru 835 de milioane de euro (995,1 milioane dolari), in cadrul programului de privatizare al Guvernului conservator.

Luna trecuta insa, ministrul de Finante elen, George Alogoskoufis, a declarat ca Executivul nu intentioneaza sa-si mai reduca participatia la OTE in acest an.

Posibila fuziune cu divizia de telefonie mobila Cosmote

Potrivit analistilor, conducerea OTE doreste privatizarea completa a companiei in cadrul programului de restructurare. "Declaratia lui Vourloumis este conforma cu deciziile conducerii, care includ reducerea numarului de angajati, o fuziune probabila cu divizia de telefonie mobila Cosmote si restructurarea intregii companii", a declarat Manos Hadjidakis, analist la firma Pegasus Securities.

In opinia lui Hadjidakis, declaratiile lui Vourloumis semnaleaza necesitatea modificarii structurii fundamentale a OTE, fiind timpul de a lua o decizie, deoarece la ora actuala OTE concureaza pe piata locala cu alti operatori de telefonie fixa, in timp ce Cosmote se confrunta cu rivali europeni majori, precum Vodafone. Valoarea de piata a grupului elen este estimata la 8,65 de miliarde de euro.

Anul trecut, OTE a consemnat pierderi de 216,8 milioane de euro, generate in special de costurile masurilor de reducere a fortei de munca, dar analistii apreciaza eforturile de restructurare a companiei. In Romania, grupul OTE controleaza 54,01% din actiunile RomTelecom, precum si 70% din titlurile Cosmote. Restul de 30% din actiunile operatorului de telefonie mobila sunt detinute de RomTelecom.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.