BVB spune ca va creste in urmatorii cinci ani precum Fat-Frumos. Astfel, capitalizarea bursei ar trebui sa sara de la 15 miliarde de euro, in prezent, la 50 de miliarde de euro, iar numarul de jucatori de la 12.000 la 300.000.

Noua echipa de conducere a Bursei de Valori Bucuresti a prezentat ieri strategia pentru dezvoltarea pietei de capital in urmatorii cinci ani. Din pacate, unele date prezentate par de domeniul SF-ului.

Numarul de jucatori va creste de 25 de ori

Potrivit datelor prezentate de Septimiu Stoica, actualul presedinte al BVB, se are in vedere ca numarul jucatorilor la bursa sa creasca de la 12.000 la 300.000. Acest lucru, in viziunea presedintelui BVB, s-ar putea face prin cresterea calitatii informatiilor oferite de companiile emitente, prin diversificarea cailor si mijloacelor de diseminare a informatiilor, dar mai ales prin actiuni eficiente si transparente de lobby. "Daca in Polonia sint in prezent 850.000 de jucatori, e normal ca si in Romania sa existe in jur de 300.000", si-a argumentat strategia Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Capitalizare de 40 de miliarde de euro

O alta strategie prezentata se refera la cresterea valorii tranzactiilor de la opt milioane de euro pe zi la 50 de milioane de euro. Acest lucu ar putea fi realizat mai usor daca luam in calcul ca se vor introduce la BVB instrumentele financiare derivate, titlurile de stat, obligatiunile ipotecare si cumpararile in marja. Cit priveste capitalizarea bursei, Septimiu Stoica sustine ca aceasta va creste de la 15 miliarde de euro in prezent la 40 de miliarde de euro. Pentru realizarea unui asemenea obiectiv se spera sa ajunga in ringul bursier inca 15 mari companii de stat, in special cele din sectorul de utilitati, si alte 50 de companii din sectorul privat. Un alt element care va duce cu siguranta la cresterea capitalizarii bursei, dar si a valorii tranzactiilor bursiere il reprezinta prezenta in ring a Fondului Proprietatea.

Unificarea cu BMFMS, inca o necunoscuta

"Pentru realizarea introducerii instrumentelor financiare derivate avem in vedere doua solutii: unificarea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) sau, in caz contrar, introducerea la BVB a unor instrumente derivate", a mai spus Stoica, lasind sa se inteleaga faptul ca e posibil ca fuziunea cu BMFMS sa nu se realizeze.

Marea problema in acest caz este data de faptul ca la Bmfms sint actionare 29 de societati de servicii de investitii financiare (SSIF), iar la BVB - 70. Si atunci e posibil ca, in Adunarea Generala a Actionarilor de la BVB, unele SSIF-uri sa nu fie de acord sa li se diminueze cota din BVB in situatia unificarii cu BMFMS. E drept, ar fi anormala aceasta situatie, mai ales ca SSIF-urile au primit actiuni gratuite la BVB in baza unui act normativ si nu au dat bani pe ele, asa cum e cazul celor actionare la BMFMS, care au cumparat din piata aceste actiuni.

Pozitia brokerilor

"Personal, cred ca vor putea realiza ce si-au propus. E drept, e nevoie si de multa munca in urmatorii ani", sustine Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust. Presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest, Iulian Panait, spune ca fara noi emitenti cele propuse nu au sanse de realizare. "Actualele actiuni ale companiilor din ringul bursier sint corect evaluate. Deci e nevoie de noi emitenti. Sper totusi ca strategia actuala a conducerii BVB sa aiba succes", adauga Panait.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.