Profiturile generoase si diminuarea riscurilor inregistrate in ultima vreme in Europa Centrala si de Est vor face ca plasamentele fondurilor private de investitii in regiune sa atinga noi maxime in acest an, a declarat recent directorul de investitii al fondului elvetian 5E Holding, Petr Rojicek, citat de Reuters.
Cele opt state foste comuniste din Europa Centrala si de Est, care in urma cu doi ani au aderat la Uniunea Europeana, au devenit tot mai atractive pentru investitorii internationali, gratie sigurantei tot mai mari pe care o confera si a reformelor legislative. Aceasta schimbare in bine a zonei l-a determinat si pe Rojicek sa declare ca 2006 se prefigureaza a fi un nou an record in privinta fondurilor atrase de regiune.

"Este vorba despre investitii intr-o zona in care profiturile sunt ridicate, la nivelul celor din statele in curs de dezvoltare, dar riscul se situeaza la nivelul unei piete dezvoltate", a declarat Rojicek intr-un interviu acordat Reuters si preluat de Mediafax.
Alpha Associates, care administreaza fondurile 5E Holding, estimeaza ca volumul sumelor atrase pentru investitii in regiune va ajunge in acest an la cel putin 1,6 miliarde de euro (1,9 miliarde dolari).

Alpha a promovat un nou fond regional, de 300 de milioane de euro, ca succesor al 5E Holding, care a investit atat in fonduri de investitii private, cat si in participatii directe la firme nelistate sau companii listate de dimensiuni mai mici, din 1998. In 2005, fondurile atrase s-au dublat, atingand nivelul-record de 1,5 miliarde de euro. Suma este valabila pentru opt noi state membre ale Uniunii Europene - Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Letonia, Lituania si Estonia - precum si pentru statele candidate Romania, Bulgaria, Turcia si Croatia.

Investitiile fondului aferente ultimelor trei luni ale anului trecut au generat, in cea mai mare parte, profituri de 2-3,5 ori mai mari decat costul plasamentelor. Pe de alta parte, cresterea economica in cele opt state nou intrate in UE este superioara celei consemnate in Europa Occidentala.
Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza o crestere economica medie de 4,5% in regiune, de peste doua ori mai mare decat ritmul de dezvoltare din zona euro.

Riscuri tot mai mici

Rojicek spune ca perspectiva favorabila de dezvoltare si reformele legislative din noile state membre necesare pentru respectarea standardelor europene au contribuit la atragerea increderii investitorilor. Consolidarea industriei locale de profil si experienta crescuta a managerilor de fonduri si a antreprenorilor au contribuit la randul lor la diminuarea riscului investitiilor in fondurile regionale sau in companii listate de dimensiuni mici. "Am asistat la un declin semnificativ al riscului financiar in Europa Centrala si de Est. Managerii de fonduri sunt la conducerea celui de-al doilea, al treilea sau al patrulea fond, iar evolutia lor poate fi monitorizata", a spus Rojicek.

Spre exemplu, 5E Holding a vandut participatia sa la compania de software Systinet, cu un castig de 2,6 ori mai mare decat investitia initiala. Systinet a fost preluata de Mercury Interactive, listata la Bursa Nasdaq, pentru 105 milioane de dolari. Anul trecut, fondul a investit cinci milioane de euro in Grisoft, o firma producatoare de programe antivirus, alaturandu-se companiilor Enterprise Investors si Intel Capital in cadrul unei tranzactii de 52 de milioane de dolari, care a marcat cea mai mare investitie straina in sectorul tehnologic ceh din ultimii ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.