Sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti a creat panica in randul investitorilor, piata fiind dominata de corectii de amploare, mult mai vizibile, de aceasta data, in cazul celor cinci Societati de Investitii Financiare - SIF, ale caror actiuni au pierdut, pe volum, 4,69%, in absenta unor ordine masive de cumparare din piata. Scaderea cotatiilor celor cinci SIF, care au cumulat totusi doua treimi (64%) din valoarea tranzactiilor, s-a reflectat in reducerea indicelui BET cu 2,41%.

Indicii bursieri au pierdut intre 2,36% si 4,69%, cea mai dramatica scadere fiind pentru BET-FI, care a inchis la 50.321,49 puncte si cea mai mica pentru BET-C, de -2,36%. "Si pietele din zonele invecinate sunt pe scadere, insa deocamdata pe Bursa de la Bucuresti nu au sosit informatii nefavorabile pe emitentii listati", considera Mihai Piscan.

"Este primul semnal legat de faptul ca preturilor actiunilor de la BVB sunt supraevaluate, in special cele ale celor cinci SIF-uri si ale bancilor listate, fiind o corectie normala care, mai devreme sau mai tarziu, ma astept sa continue", ne-a declarat Bogdan Trandafir, broker al SSIF BCR Securities. In opinia sa, "scaderile au fost, totusi, cam mari fata de cat ne asteptam, poate fi posibila o influenta de pe pietele bursiere internationale, desi nu cred ca exista neaparat o legatura directa, ma astept in continuare la o scadere pe termen scurt, dar nu de aceeasi amploare".

Toti emitentii au suferit, ieri, corectii de circa 2-3%, exceptiile fiind Sinteza Oradea care s-a apreciat cu 14,17% si Rompetrol Rafinare (RRC), care a reusit sa isi mentina cotatia din sedinta anterioara, de 0,1120 lei noi/actiune, prin tranzactii caracterizate de brokeri ca "modeste" ce au insumat 3,9 milioane lei noi.

Actiunile SNP-Petrom au fost, ieri, oprite de la tranzactionare, dupa anunturile legate de achizitia de benzinarii OMV in mai multe tari invecinate, inclusiv Romania, si, respectiv, investitiile in viitorul sediul central, denumit Petrom City; astazi se vor relua tranzactiile cu SNP, brokerii asteptandu-se in continuare la cresteri sau evolutii similare pietei.

"Companiile petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare, sunt singurii emitenti ale caror actiuni nu sunt supraevaluate, deci nu au atins nivelurile de crestere ale altor titluri, deci SNP si RRC vor tine piata si vor continua cresterea", spune Bogdan Trandafir.

"Corectia atat de severa a fost cauzata de aprecierile puternice ale pietei, fata de inceputul anului, aprecieri ce au condus, in mod inevitabil, la aparitia unor ordine mai insemnate de vanzare, tentate de marcarea unui profit bun obtinut pe termen scurt", a declarat, pentru "Averea", Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest.

"SIF-urile au tras pur si simplu piata in jos, dupa speculatiile legate de imposibilitatea lor de participare la o eventuala majorare de capital social la Banca Comerciala Romana, operata de Erste, dar cert este ca, in baza Regulamentului 15/2004 privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor, SIF-urile pot sa depaseasca limitele privind investitiile financiare care sunt incluse in activul sau in cazul exercitarii drepturilor de subscriere aferente acestora, cu conditia ca depasirea sa nu se intinda pe o perioada mai mare de 90 de zile", a declarat Catalin Bolohan, Senior Broker al SSIF Vanguard. In opinia acestuia, "SIF-urile pot participa la majorarea de capital de la BCR, in care actionarul majoritar Erste va vota in baza drepturilor aferente participatiei de 62% din capitalul social al bancii, deci SIF-urile pot cumpara actiuni la un pret mai derizoriu, din oferta, care este preferential si pot revinde in intervalul legal la o valoare mult superioara, obtinand profit".

Valoarea tranzactiilor scazut de 3,04 ori, pana la 69,936 milioane lei noi, opt emitenti depasind valoarea de 1 milion de dolari, respectiv SIF-urile, BRD si Rompetrol Rafinare.

Capitalizarea bursei a ajuns astfel la 65,5 miliarde lei noi, apropiindu-se de nivelul de 18 miliarde euro pe care l-ar putea depasi in aceasta saptamana. "Chiar la nivelurile actuale, indicii au aprecieri fata de inceputul anului peste nivelul dobanzii posibil de obtinut pe piata bancara intr-un an calendaristic", ne-a declarat brokerul SSIF Intercapital Invest.

"Pentru sedinta urmatoare este posibil sa continue panica in zona deschiderii, totusi, avand in vedere ca preturile au scazut destul de mult, este posibil ca la bursa sa revina si cumparatorii, mai spun brokerii, care nu se asteapta la o schimbare, ci la o continuare a trendului crescator pe termen mediu si lung.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.