Unul dintre cele mai controversate personaje din mediul romanesc de afaceri, Marian Iancu, presedintele Balkan Petroleum si finantatorul echipei Poli Timisoara, vorbeste despre cazul Rafo, despre afacerile pe care le conduce si despre cum se pot face bani din fotbal.

La 41 de ani, lui Marian Iancu, seful Balkan Petroleum (BkP) si al altor catorva firme, ii place sa spuna ca vine dintr-o lume dura, care se bazeaza foarte mult pe cuvant, pentru ca, afirma el, in industria petrolului, daca nu ai cuvant, restul nu mai conteaza. Personaj anonim in urma cu cativa ani, Iancu a devenit intre timp unul dintre cei mai mediatizati oameni de afaceri romani.

Scandalurile din ultimii doi ani pe marginea subiectului Rafo Onesti, din actiunile careia BkP detine 98%, suspiciunile care planeaza asupra firmelor din grupul VGB, relatiile cu PSD prin care, se spune, ar fi primit ca o favoare stergerea datoriilor catre stat si, mai nou, preluarea unuia dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din Romania, Poli Timisoara, i-au creat lui Marian Iancu imaginea unui tip controversat, despre care se discuta in gura mare cand subiectul este fotbalul si in soapta atunci cand vine vorba de afaceri.

La Balkan Petroleum, companie unde detine functia de presedinte, a ajuns in 2002. Pe langa asta, mai detine functia de director general la casa de comert Faber Invest & Trade, alta firma implicata in scandalurile din jurul lui Iancu. Chiar daca presa spune ca firmele de care se leaga numele sau sunt ale lui si ale familiei sale, el sustine ca actionarii BkP sunt companii puternice, care au cifre de afaceri de peste doua-trei miliarde de dolari pe an.

Dar Marian Iancu este si presedintele grupului romanesc VGB, cu afaceri in industrie, constructii si petrol, la care tatal si fratele sau detin cam jumatate din actiuni. "Nu sunt actionar la nici una din aceste companii, pentru ca, atata timp cat imi asum responsabilitatea intr-o functie executiva, am preferat sa nu fiu actionar", sustine el. Ultimii doi ani i-au adus doua scandaluri publice, unul in februarie 2004, cand a fost si arestat intr-un dosar legat de VGB, unde era acuzat de evaziune fiscala, si celalalt legat de rafinaria Rafo si de stergerea datoriilor pe care aceasta le avea catre statul roman. "Guvernul Nastase a trecut banii pe care ii avea de incasat de la Finante la AVAS", se apara Iancu. "Nu a fost stearsa nici o datorie".

Cand BkP a preluat Rafo, in septembrie 2005, aceasta avea datorii de peste 500 de milioane de dolari, din care 300 de milioane catre stat. "Noi spunem ca astazi Rafo valoreaza in jur de 600-700 milioane de dolari, tinand cont de datoriile companiei si de faptul ca nu si-a majorat capitalul social", spune el. Nu se fereste sa recunoasca sprijinul primit de la fosta guvernare, pe care il catalogheaza drept unul "echitabil". Dar, in afaceri, sprijinul politic se transforma in "palme", dupa ce ai tai au pierdut!

Dupa alegerile din 2004, BkP a cerut noului guvern ca, asa cum a gasit solutia pentru Petromidia, sa gaseasca solutia si pentru Rafo, "dar nu cea de stergere a datoriilor". Nu l-a mai ascultat nimeni. Iancu are, in mod evident, "un dinte" impotriva lui Dinu Patriciu. Pastrand proportiile, parca ar fi un "Dallas" autohton, in care, in loc sa te intrebi cine l-a impuscat pe J.R., incerci sa indentifici personajul negativ.

Potrivit presedintelui BkP, cifra de afaceri a Rafo se apropie acum de un miliard de dolari pe an si, daca s-ar capitaliza conform programului de reorganizare, ar avea o rata de profit de 10-12%. "A fost o politica la un anumit moment in care noi, cei de la Balkan, am cerut ca Rafo sa fuzioneze cu Petromidia. N-am inventat noi asta, a inventat-o constructorul, care a gandit o industrie petroliera centralizata. Am facut acest demers chiar prin intermediul fostului ministru Dan Ioan Popescu", dezvaluie Iancu.

Numai ca multe voci spun ca demersul respectiv a fost facut pe un ton prea rastit si, de fapt, semana mai mult a cerere decat a demers. Saptamana trecuta la masa de pocher in care potul este Rafo s-a asezat Calder-a International. Rusii inregistrati in Olanda au cumparat spatiu publicitar in presa pentru a sustine sus si tare ca ei sunt adevaratii proprietari ai Rafo, dupa ce BkP le-ar fi vandut actiunile. Incalcite mai sunt conductele petrolului! De parca la fotbal, unde se pricepe toata lumea si toti investitorii spun ca pierd bani, ar fi mai simplu!


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.