54% - atat au castigat cei care au pus banii anul trecut in cel mai "bine-crescut" fond de investiitii mutuale din Romania. Pentru acest an se estimeaza castiguri si mai mari, fapt ce explica graba cu care bancile si companiile specializate vor sa lanseze pe piata noi fonduri - cu cat mai riscante, cu atat mai profitabile.

Noul portofoliu al fondului mutual Concerto, lansat ieri de SocGen Asset Management - BRD SAI (SGAM) are mai degraba un risc moderat, cu plasamente de maximum 30% actiuni, 30% obligatiuni si 40% titluri de stat, sustine Dan Nicu, director general al SGAM. Este greu de crezut ca fondul Concerto, asemenea altor fonduri, va incepe sa achizitioneze, insa, actiuni de pe piata in acest moment, intrucat pretul acestora este foarte ridicat.

Dividendele incep a fi platite luna viitoare. In aceste conditii, este de asteptat ca o mare parte din investitori sa reactioneze la fel ca anul trecut - respectiv sa-si "marcheze profitul" si sa vanda actiuni, determinand astfel o scadere a pretului titlurilor lichide cotate la Bursa. De aceea, din februarie incep si achizitiile la Bursa ale fondurilor mutuale care au in portofoliul lor actiuni, fiind recomandat investitorilor in fonduri mutuale sa cumpere titluri ale acestora anterior acestor achizitii.

Odata ce investitorii incep sa vanda actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe care le detin, intre lunile februarie si mai, va incepe un adevarat "sezon de vanatoare" pentru cele mai lichide actiuni, spun analistii. Raiffeisen Capital & Investment, CA-IB Asset Management si alte societati de administrare a activelor de pe langa banci (Bancpost) asteapta aprobarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru a lansa fonduri mutuale pe piata romaneasca- indeosebi fonduri bazate pe actiuni. Numit "Concerto", fondul de investitii lansat ieri de SGAM se afla la indemana oricui are minimum 10 milioane lei vechi de plasat.

Concerto are un grad de risc mediu, intrucat se bazeaza ceva mai mult pe investitii in instrumente cu venit fix si risc zero, decat pe investitiile cu randament mai mare, cu risc ridicat, in actiuni. "Pentru 2006, estimez o dezvoltare mai dinamica decat in 2005 a pietei fondurilor mutuale, generata atat de aparitia de noi operatori, cat si de noi produse de investitii- asadar o dezvoltare atat pe orizontala, cat si in profunzime a pietei", ne-a declarat Dan Nicu. Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat pentru "Averea" ca doreste sa dezvolte, pe cat posibil, divizia de fonduri mutuale a BCR.

"Dupa ce vom intra in proprietatea Erste, in mod cert vom veni pe piata cu fonduri noi. Vom incerca sa vindem in Romania si fondurile Erste", spune Doru Puiu Tiberiu, presedintele BCR Asset Management. Societatea este prezenta pe piata cu trei fonduri, insa goana dupa actiuni a ultimului fond specializat in actiuni cotate la Bursa, BCR Expert, nu a inceput inca. "Din februarie pana-n mai am putea asista la o 'corectie>> pe bursa, de atunci urmand sa demareze si investitiile in actiuni", sustine Doru Puiu Tiberiu. Noul fond, BCR Expert, lansat de o luna de BCR AM a crescut deja la 53 de miliarde lei vechi, in timp ce fondurile mai vechi, BCR Clasic si BCR Dinamic, au active de 223,6 si respectiv 468 miliarde lei vechi. Odata ce fondul BCR Expert va demara investitiile la Bursa, fiind un fond preponderent "de actiuni", este de asteptat ca activele sale sa creasca exponential.

Si austriecii de la CA-IB vor un fond pe actiuni. "Dorim sa lansam un nou fond mutual, bazat pe cele mai lichide actiuni de la Bursa, daca se poate sa mergem la fel de bine precum indicele BET sau alt indice bursier. In acest moment, fondul se afla in proceduri de aprobare la CNVM", ne-a declarat Florin Dolea, director general al CA-IB Asset Management..

In august 2005, CA-IB a lansat singurul fond din Romania bazat pe investitii in strainatate, respectiv pe obligatiuni europene. "Europa Obligatiuni a urmat piata si a suferit o scadere de sub un procent in primele sase luni de functionare, insa acest tip de plasamente sunt recomandate pentru termen mediu (minimum 2-3 ani)", spune Dolea. Europa Obligatiuni necesita investitii in euro, de minimum 300 de euro per titlu. Fondul plaseaza si circa 20% din investitii in instrumente cu venit fix de pe piata locala, iar prin scaderea euro s-a inregistrat o scadere a randamentelor, explica Dolea. "Piata europeana a fost un mediu mai putin propice, in special in septembrie si octombrie, dupa care a inceput, insa, sa recupereze teren", spune Dolea.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.