Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) avertizeaza asupra pericolului aplicarii unei initiative a Comisiei Europene privind regulile de taxare pentru IMM-uri, potrivit unui comunicat de presa. Astfel, conform raportului Comisiei aflat pe masa discutiilor cu organizatiile patronale reprezentative la nivel european, se propune adoptarea unui nou sistem de taxare care sa permita IMM-urilor din UE calcularea profitului companiei lor in conformitate cu regulile de impozitare din tara-mama sau din tara sediului social.

"Pentru IMM-urile romanesti masura ar putea avea efecte dezastruoase. Ele nu vor putea rezista competitiei cu IMM-urile din Europa, care vor putea beneficia de conditiile de impozitare si facilitatile de care beneficiaza in tara de origine. Daca Romania nu va putea dezvolta in 2006 un sistem fiscal bazat pe predictibilitatea taxelor si impozitelor si pe masuri active de sprijinire a IMM, competitiv cu sistemele aplicate in Uniunea Europeana, peste 80% dintre intreprinzatorii mici si mijlocii isi vor inchide portile. O alta problema ar fi faptul ca nimeni nu ne baga in seama. Tot ce a insemnat instiintare trimisa la Putere, a ramas fara ecou. Mai mult de atat, fluxurile de stiri si televiziunile nu ne preiau, nu publica comunicatele noastre. Probabil trebuie sa platesti pentru asta", a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

"Impozitarea in tara-mama"

Astfel, UNPR va pune in discutie posibilele efecte ale acestei masuri asupra mediului de afaceri romanesc in cadrul comisiilor de lucru ale UEAPME (Uniunea Artizanilor Mici si Mijlocii din Europa), organizatie cu care UNPR a semnat in 2005 un acord de colaborare. Potrivit initiatorilor, sistemul "Impozitarea in tara-mama" ar trebui sa fie voluntar pentru ambele tari membre si ar trebui sa se bazeze pe un program-pilot de 5 ani.

Trecerea in revista a impozitelor europene in 2004 a aratat ca activitatea peste granita duce la o impozitare mai mare a companiei si ca aceste costuri sunt mai mari pentru intreprinderile mici decat pentru marile companii, sustine initiatorul proiectului, Laszlo Kovacs, membru al Comisiei Europene pentru taxe si impozite.

Conceptul "impozitare"

Conceptul de a fi impozitat in tara de origine prezentat de Comisia Europeana se bazeaza pe ideea de recunoastere voluntara a regulilor de impozitare de catre statele membre. Sub acest concept, profitul unui grup activ de companii in mai mult decat un stat va fi calculat in concordanta cu regulile si sistemul unei singure companii, sistemul din tara de origine a companiei-mama. Proiectul propune, de asemenea, ca definitia unui IMM va fi comuna statelor membre, companii cu numar de angajati sub 250, cu o cifra de afaceri mai mica sau egala cu 50 milioane euro si/sau o balanta egala sau mai mica de 43 milioane de euro.

In opinia Comisiei Europene, conceptul de impozitare in tara de origine pare sa fie o cale care da foarte multe sperante de tintire a problemelor privind impozitarea care impiedica IMM-urile cand acestea se dezvolta in afara granitelor. Problemele comune intalnite cel mai des sunt legate de costuri si de absenta ajutorului privind pierderile din afara granitelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.