Statul vrea sa scape, din nou, cu fata curata companiile de stat cu pierderi

Guvernul va rezolva problema gaurilor din bugete: le va sterge cu buretele. Devenite invizibile, datoriile neincasate nu vor mai face de ras raportarile Ministerului Finantelor catre Uniunea Europeana.

Cateva miliarde de euro nu vor mai fi niciodata incasate la bugetul statului, de sume asemanatoare urmand sa ia la revedere pentru totdeauna sa-si asiguratii din sanatate si din sistemul de pensii. Printr-o operatiune contabila, Termoelectrica, CFR Infrastructura si, probabil, companiile miniere vor scapa, din nou, de obligatia platii restantelor. Masura, pregatita de Ministerul Finantelor, s-ar putea extinde si asupra altor societati de stat, in privinta celor private nefiind luata inca o decizie.

Desi s-au grabit sa isi anunte intentiile de iertare a datornicilor, nici premierul si nici ministrul Finantelor nu a putut preciza procedura la care va apela in fiecare caz (s-a mentionat doar varianta conversiei datoriilor in actiuni) si nu a facut estimari privind efectele financiare ale operatiunii. Companiile amintite nu ar fi la prima iertare de datorii, ci au fost chiar abonate ani in sir la astfel de ajutoare. De fiecare data, insa, in lipsa unei restructurari, datoriile s-au refacut, iar statul a trebuit sa acopere gaurile o data in plus.

Nici de data aceasta, autoritatile nu au anuntat daca, pe langa iertarea datornicilor, vor inchide si entitatile cu pierderi din cadrul acestora sau daca vor incerca sa execute macar acele active care nu afecteaza activitatea de baza (exemplu hoteluri, cabane). Primele probleme se prefigureaza insa chiar inainte ca masura sa fie discutata in guvern. Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai seitan, anticipeaza deja o criza in sistem, aratand ca ar putea ajunge in situatia de a nu mai avea suficienti bani pentru pensii. In plus, iertarea unora i-ar putea determina si pe altii sa nu-si mai achite debitele, in asteptarea unor scutiri similare. Sume mari sunt datorate si sistemului de sanatate, aflat, de asemenea, in criza.

Inainte de a-si bate capul cu asemenea neajunsuri, Guvernului ii va fi oricum greu sa obtina girul Consiliului Concurentei si acceptul UE. Cel mai dificil ii va fi sa justifice ajutorul de stat pentru Termoelectrica si pentru companiile miniere.

Dinozaurii de stat, gadilati cu inca o stergere de datorii

Romania are o lista lunga de companii care par ca nu pot merge decat pe pierdere. Companii atinse doar in treacat de restructurare si iertate aproape in fiecare an de datorii. stergerea debitelor este anuntata mereu ca fiind "ultima posibila".


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.