Cresterea cu 10% a accizei la bere, care face parte din propunerile de modificare a Codului Fiscal, va duce la scumpiri si, implicit, la scaderea consumului si la reducerea veniturilor colectate la bugetul de stat.

"Cresterea accizei la bere, fie doar si cu 10%, este o masura care nu isi va atinge scopul. Impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scazand ca urmare a contractiei pietei cauzata chiar de aceasta crestere de acciza", a declarat intr-un comunicat Constantin Bratu, directorul general al asociatia Berarii Romaniei.

El a spus ca taxele colectate pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri. Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila.

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro si de la 0,43 euro la 0,473 euro in cazul producatorilor independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri.

"Masura de crestere a accizei afecteaza in mod direct consumatorul, intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta modificare a accizei cu 10%. Producatori sau autoritati fiscale, trebuie sa ne gandim intotdeauna la ce isi pot permite oamenii, pentru ca taxarea este o decizie care ii afecteaza direct", a mai spus Bratu, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit reprezentantilor berarilor, intr-un mediu economic inca afectat de criza, masura anuntata de Ministerul de Finante nu face altceva decat sa lase mai putina bere pe mesele romanilor, in conditiile in care puterea de cumparare este in continua scadere. Noul nivel de acciza ar situa Romania deasupra nivelului de taxare din tari precum Germania sau Bulgaria.

Productia de bere din Romania raportata la nivel european reprezinta 4,44 % din totalul productiei de bere de 383 milioane de hectolitri. Potrivit studiilor, berea este de peste 3,7 ori mai putin accesibila romanilor decat media europeana.

Cu toate acestea, studiile arata ca in timpul crizei sumele alocate pentru bauturi non-alcoolice si bere au crescut cu 5%.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.