Reprezentantii firmelor mici si mijlocii sustin incheierea unui nou acord cu FMI pentru ca ar aduce mai multa credibilitate Romaniei, insa apreciaza ca acesta trebuie sa dea mai multa flexibilitate autoritatilor astfel incat sa fie reluate investitiile.

"Consideram ca acest acord sa fie de asemenea natura sa asigure un echilibru macroeconomic, atat de necesar, dar trebuie sa stimuleze si procesul investitional. Acordul trebuie sa dea mai multa flexiilitate, daca se face unul nou. Noi credem ca este bine sa incheiem un nou acord pentru ca da mai multa credibilitate si stabilitate pentru investitori", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Nicolescu a aratat ca saptamana viitoare reprezentantii patronatelor se vor intalni cu institutiile financiare internationale, ocazie cu care vor prezenta o serie de masuri necesare pentru relansarea investitiilor. Imbunatatirea accesului IMM la licitatiile publice, dar si imbunatatirea prevederilor privind debitele bugetare pentru firme sunt alte propuneri ale Consiliului.

Reprezentantii intreprinzatorilor sustin in acelasi timp majorarea salariului minim la 800 de lei, dar atentioneaza ca din anul 2000 pana in prezent cresterile salariale nu au fost corelate cu productivitatea muncii, ducand la adancirea inflatiei si scaderea competitivitatii firmelor, relateaza MEDIAFAX.

"Suntem de acord cu majorarea salariului minim de la 700 de lei la 800 lei din considerente sociale. E foarte clar ca veniturile foarte mici nu fac posibila o viata decenta, iar aceasta majorare va imbunatati climatul de munca. Atragem insa atentia ca orice crestere sa fie corelata cu productivitatea muncii. In Romania cresterea salariului minim a fost facuta peste nivelul de crestere a productivitatii, din 2000 incoace", a declarat Niculescu.

El a aratat ca masura va afecta negativ microintreprinderile, carora le va fi greu sa sustina aceasta crestere, fiind cele mai necompetitive din economie, dar si unele sectoare ale administratiei.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

"Cateva mii de firme nu vor rezista la aceasta crestere, iar acestea fie se vor duce in faliment, fie se duc pe piata neagra", a spus Nicolescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.