Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, marti, ca Romania doreste sa devina o piata de referinta, regionala, din punctul de vedere al vanzarii si cumpararii de energie, fiind interesata in investitii majore in acest domeniu.

"Guvernul Ponta este decis sa ii sprijine pe toti cei care doresc sa investeasca in acest domeniu strategic pentru Romania. Noi dorim sa devenim o piata de referinta, regionala in aceasta zona a Europei, din punctul de vedere al vanzarii si cumpararii de energie si suntem interesati in investitii majore in domeniul energiei. Toti cei care doresc sa investeasca in energie vor avea tot sprijinul necesar din partea Guvernului. Partea din Ministerul Economiei care se ocupa de energie are aceasta responsabilitate de a atrage cat mai multe fonduri in directia retehnologizarii productiei de energie electrica pentru a putea avea un pret competitiv si pentru a reusi ca Romania sa fie un jucator principal in aceasta parte a Europei", a declarat Nita, potrivit MEDIAFAX, la Cluj-Napoca, la inaugurarea unui centru de servicii al E.On.

In ceea ce priveste energia regenerabila - cea eoliana si alte tipuri - Constantin Nita a afirmat ca in Romania exista aproape 2.000 de MW care intra in sistemul energetic national si mai sunt proiecte de 21.000 de MW.

"Suntem intr-o inflatie de proiecte si, probabil, ca sistemul asa cum este acum nu va putea sustine o asemenea infuzie de energie, daca nu realizam si alte capacitati de transport. Sunt foarte multe proiecte, avand in vedere faptul ca Romania este singura tara din UE care ofera cele mai multe facilitati in certificatele verzi", a spus ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

Nita a afirmat ca pentru a deveni un exportator viabil de energie pe piata internationala, Romania trebuie sa aiba retele de interconectare, capitol la care tara noastra nu sta foarte bine.

"Avem o asemenea problema si una legata de eficienta cu care producem energia. In momentul liberalizarii pretului la energie in aceasta vara, vom vedea exact care producator poate sa se mentina pe piata si care nu, pentru ca sunt unele complexe energetice care produc la un pret de piata si altele care produc la un pret cu 40-50 la suta mai mult. Acest lucru se va regla", a afirmat Nita.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.