Autoritatea de Monitorizare a Achizitiilor Publice a transmis DNA, la cererea institutiei, date privind existenta unor nereguli in cazul a trei contracte incheiate de Posta Romana in intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, in valoare totala de circa 40 milioane lei, doua fara licitatie.

Potrivit MEDIAFAX, controlul a fost initiat in luna august si finalizat la 6 decembrie, procedura de supraveghere fiind efectuata la cererea Directiei Nationale de Anticoruptie, a anuntat Mircea Fechet, vicepresedinte ANRMAP.

Vicepresedintele ANRMAP a aratat ca primul contract verificat, in valoare de 9,7 milioane lei, avea ca obect repararea si intretinerea masinilor de aplicare si stampilare a timbrelelor pe plic. Posta Romana nu a detaliat modul in care a fost calculat pretul estimat, iar contractul a fost atribuit fara licitatie, respectiv prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, pe motiv ca o singura firma, Promotional Interservice, poate asigura aceste servicii.

In 2010, Curtea de Conturi a semnalat. in urma unui audit, atribuirea gresita a acestui contract, iar Posta Romana l-a reziliat, dar in 2011, cu putin inainte de expirarea de drept a intelegerii.

Al doilea contract verificat de ANRMAP, in valoare de 28,5 milioane lei, avea ca obiect furnizarea unor aplicatii informatice, licente, calculatoare si masini de francat si stampilat, nici in acest caz nefiind insa explicat modul de calcul al pretului estimat si nefiind organizata o licitatie, cu acelasi argument al furnizorului unic. ANRMAP arata ca pretul a reprezentat o propunere a firmei cu drept de exclusivitate, Promotional Interservice.

Al treilea contract verificat de ANRMAP, cu o valoare de 1,3 milioane lei, viza intretinerea si repararea consumabilelor. In acest caz a fost organizata o licitatie si s-au prezentat doi ofertanti, dar unul dintre ei a fost eliminat pe motiv ca oferta era neconforma, iar castigatorul, din nou firma Promotional Interservice, nu a mai semnat in final contractul cu Posta Romana.

Vicepresedintele ANRMAP a mai declarat ca, in urma controlului efectuat, pentru neregulile semnalate autoritatea a aplicat o amenda de 40.000 lei in cazul celui de-al doilea contract si o amenda de 20.000 lei pentru cel de-al treilea contract. In cazul primului contract, din cauza timpului trecut de la derularea contractului si pana la momentul controlului, nu a fost aplicata o amenda, pentru ca aceasta era prescrisa.

Citeste si:
Reducere de 50% pentru facturile la energie. Cine beneficiază de...
Reducere de 50% pentru...

In luna iulie, agentia MEDIAFAX a anuntat ca Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli descoperite in activitatea Postei Romane din perioada 2009-2011, legate de incalcarea de catre fosta conducere a companiei a normativelor legale de cheltuieli, cu posibile fapte penale asociate cu infractiunea de abuz in serviciu.

Neregulile au fost identificate de catre inspectorii Corpului de Control al premierului, care au calculat pentru intervalul 2009-2011 o pierdere totala de peste 485 milioane lei la nivelul companiei Posta Romana, au declarat atunci agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Corpul de control al primului-ministru a finalizat actiunea de control la Posta Romana, iar raportul redactat arata ca, in anii 2009, 2010 si 2011, conducerea Postei, respectiv Consiliul de Administratie si conducerea operativa, a pus in executare bugetele de venituri si cheltuieli cu incalcarea hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, si prin incalcarea dispozitiilor imperative ale actelor normative (hotarari de guvern) care au aprobat respectivele bugete.

Citeste si:
Augustin Zegrean, despre supraimpozitarea contractelor part-time:...
Augustin Zegrean, despre...

Incalcarea dispozitiilor imperative ale actelor normative care au aprobat bugetele de venituri si cheltuieli ale CN Posta Romana, aferente anilor 2009, 2010 si 2011, s-a realizat prin depasirea limitelor maximale ale cheltuielilor totale aprobate si fara a se respecta prevederea legala ca nivelul cheltuielilor sa fie proportional cu veniturile efectiv realizate, este concluzia inspectorilor.

"Modul in care a actionat conducerea Postei Romane a determinat inregistrarea de catre companie a unor pierderi in suma totala cumulata de 485.512.396 lei, suma care rezulta din cumularea pierderilor anuale inregistrate in perioada 2009-2011", potrivit raportului de control.

La capitolul concluzii, raportul contine ideea ca au fost constatate mai multe "fapte posibile de natura penala care s-ar asocia cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata".

Citeste si:
Nicușor Dan a sesizat DNA pentru neregulile de la CSM București
Nicușor Dan a sesizat DNA...

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.000 de oficii postale.

Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.