Nivelul taxei pe valoarea adaugata ar trebui redus treptat, pe masura ce scaderea este sustenabila din punct de vedere bugetar, astfel incat in 2016 sa ajunga "inapoi la 20%", a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

"Parerea mea si a economistilor este ca una dintre marile lovituri pe care le-a primit economia romaneasca a fost cresterea TVA cu cinci puncte procentuale intr-o saptamana, cand s-a dat decizia si a si crescut, asa incat nu cred ca mai trebuie sa crestem TVA, ci dimpotriva, in mod treptat si pe masura ce este sustenabil din punct de vedere bugetar, trebuie sa ajungem in 2016 inapoi la 20% TVA", a spus Ponta, citat de MEDIAFAX.

El a aratat ca TVA este o resursa importanta si stabila pentru buget, dar este o taxa "impartita incorect", deoarece afecteaza in egala masura atat persoanele cu venituri mari, cat si pe cele cu venituri reduse, avand un impact in special asupra persoanelor cu venituri medii si mici, care reprezinta 90% din populatia Romaniei.

Potrivit unui raport publicat marti de FMI, Romania ar trebui sa creasca baza de contributori si nivelul ratelor, iar in lipsa unor reforme substantiale chiar sa opereze majorari ale cotei unice sau TVA, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de sanatate in urmatoarele decenii.

Un mix de masuri de eficientizare, extindere a bazei de contributori si transfer al unor venituri mai mari de la bugetul general ar permite Romaniei sa finanteze viitoare cresteri ale cheltuielilor din sanatate rezultate in urma procesului de imbatranire a populatiei si altor factori nedemografici, estimate de FMI, in lipsa altor reforme, la circa 1,25% din PIB.

"De exemplu, cresterea bazei de contributori si a ratei contributiei ar asigura jumatate din cresterea din sistemul asigurarilor publice. Cererea ca cei cu venituri mai ridicate sa sustina un numar mai mare de membri de familie co-asigurati (inclusiv tineri care urmeaza cursurile de zi ale unei institutii de invatamant) ar ajuta suplimentar. Avand in vedere sistemul cotei unice, asta ar face statul social mai echitabil. Transferuri mai mari de la bugetul guvernamental general si asigurarile private ar putea fi folosite pentru acoperirea necesarului de finantare ramas", se arata in raportul FMI.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Cresterea TVA cu un punct procentual ar aduce in plus la buget aproximativ 2 miliarde de lei anual. Expertii FMI noteaza insa ca nivelul TVA din Romania este aproape de pragul maxim din UE, ceea ce sugereaza ca o astfel de masura nu este operabila.

La sfarsitul lunii iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, cresterea fiind aplicata incepand cu luna iulie a aceluiasi an. In Uniunea Europeana, doar Ungaria, Suedia si Danemarca au cota TVA peste nivelul din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.