Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, infiintarea unei firme de intermediere in comertul cu ridicata pe pietele emergente, detinuta de Ministerul Economiei, care sa vanda in strainatate produsele unor companii de stat cu datorii.

Potrivit MEDIAFAX, decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta.

Amanarea infiintarii aceste firme va conduce la "intarzierea eficientizarii activitatii intreprinderilor cu capital majoritar sau integral de stat si la marirea valorii arieratelor acestora, cu impact negativ asupra bugetului de stat", se arata in actul normativ elaborat de Ministerul Economiei.

Firma ar urma sa fie infiintata in cel mult trei zile de la aprobarea ordonantei de urgenta.

Documentul precizeaza ca infiintarea firmei este necesara si ca urmare a aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului, situatie care permite "deschiderea de noi oportunitati de afaceri pentru comerciantii romani".

Alt motiv este reprezentat de situatia financiara extrem de dificila a unor companii de stat, generata de cuantumul mare al datoriilor.

Rolul acestei firme ar fi identificarea "mecanismelor de eficientizare a activitatilor economice, de functionare a acestora in conditii de profitabilitate, de mentinere a locurilor de munca si de creare a unei atractivitati sporite, societate care sa poata propune metode de marire a competitivitatii produselor in vederea comercializarii acestora atat pe piata interna, cat si pe cele straine, inclusiv pe noile piete create", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Intrebat la finalul sedintei de guvern daca aceasta ordonanta se refera la Oltchim, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a aratat ca prevederile din actul normativ se refera la foarte multe societati, nu doar la combinatul din Ramnicu-Valcea.

El a adaugat ca actul normativ poate ajuta Oltchim si multe alte societati, prin deschiderea pietei din Rusia, care a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Intrebat de ce societatile respective nu ar putea vinde direct produsele in strainatate, oficialul guvernamental a raspuns: "Pentru ca, probabil, o societate cu capital integral de stat poate negocia si intermedia altfel cu alte societati din Federatia Rusa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.