Dan Diaconescu are doua drumuri importante de facut luni dimineata: ca investitor strategic, este asteptat la sediul Oficiului de Privatizare, unde sa-si dea semnatura pentru preluarea actiunilor Oltchim; ca inculpat in dosarul de santaj deschis in 2010, e asteptat la Judecatoria sectorului 1.

Dan Diaconescu este asteptat luni la Ministerul Economiei pentru negocierea contractului de cumparare. Guvernul va respira usurat insa doar dupa semnarea contractului deoareve vineri, la doar 10 minute dupa anuntarea castigatorului licitatiei, dan Diaconescu a parut sa ezite, declarand ca el "nu stie" ce va semna:

Vulpescu: E vorba de contractul care este atasat in caietul de sarcini de 4 saptamani.
Diaconescu: Inca o data, ala e un draft, nu cred ca va ramane acel contract.
Vulpescu: Dar ce credeti ca va trebui sa semnam?
Diaconescu: Sa semnam un contract adevarat.
Vulpescu: Ce-i lipseste contractului din caietul de sarcini?
Diaconescu: O multime de elemente.
Vulpescu: Cum ar fi?
Diaconescu: Haideti sa nu intram in detalii aici.

Acest dialog in sine ridica multe semne de intrebare despre cum a fost organizata licitatia. Marea intrebare este insa daca Diaconescu are sau nu cele 45 de milioane de euro pe care le-a oferit? Daca luni se semneaza contractul, atunci Dan Diaconescu mai are 7 zile la dispozitie sa achite cele 45 de milioane de euro pe care le-a promis vineri, cand a castigat licitatia pentru Oltchim Ramnicu Valcea.

Daca politicianul nu vireaza banii in conturile Ministerului Economiei pana la 1 octombrie va pierde garantia de 150.000 de euro, depusa la inceputul privatizarii, si, in plus, risca sa fie acuzat de inselaciune. Niciun reprezentant al statului nu stie cati bani are exact Diaconescu in conturi, insa daca oferta acestuia se va dovedi a fi o cacialma, combinatul ar putea sa intre in faliment, conform stirileprotv.ro.

Daca pana la 1 octombrie nu se vireaza banii promisi, in primul rand, Diaconescu pierde garantia de participare. Aceasta a fost redusa insa in august de la 8 milioane de euro la 150.000 minimum permis de lege.

Telenovela Oltchim ar putea sa pericliteze toate celelalte privatizari si ar aduce o lovitura puternica economiei romanesti si asa extrem de fragila. Dan Diaconescu spune ba ca are banii, ba ca ii va strange de la romanii care doresc sa cumpere actiuni. Pe de alta parte, el sustine ca in spatele sau s-ar afla si un investitor important din strainatate, dinspre est.

In ziua in care angajatii combinatului valcean il asteapta sa "reporneasca instalatiile", recentul actionar majoritar mai are un drum de facut: la Judecatoria Sectorului 1 unde este stabilit un nou termen in dosarul in care patronul OTV, Doru Parv si Ghezea Mitrus sunt judecati pentru santajarea unor persoane, de la care ar fi cerut importante sume de bani pentru a nu difuza reportaje TV compromitatoare cu ele, scrie Mediafax.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

In 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Parv si Ghezea Mitrus au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie, pentru santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ion Mot, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea, conform gandul.info.

Dan Diaconescu si Doru Parv au fost arestati preventiv in 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest in 25 iunie 2010, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, care a inlocuit masura arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.