Asociatiile patronale s-au grupat in doua mari tabere, care au inceput sa se confrunte fara menajamente pentru influenta la Palatul Victoria. Adevarata miza este nu atit puterea interna, cit mai ales reprezentativitatea la Bruxelles. Dupa integrare, Comisia Europeana va prefera ca partener de dialog cea mai puternica uniune patronala, recunoscuta ca atare de guvern. Grupurile de interese sint clare: George Copos si Dinu Patriciu versus G.C. Paunescu si fratii Micula.

In Romania exista doua tabere ale patronatelor, care duc un razboi surd. Miza: reprezentarea mediului de afaceri in negocierile cu Guvernul Romaniei si cu Bruxelles-ul. Combatantii sint "grei" precum Dinu Patriciu, George Copos, George Constantin Paunescu, fratii Micula si, pina nu de mult, Ovidiu Tender.

Pina in luna martie 2004, in Romania existau 11 organizatii patronale reprezentative la nivel national. "Reteta" dupa care functionau aceste asociatii era simpla: practic, fiecare dintre oamenii de afaceri cunoscuti intr-o masura mai mare de concetateni isi crea, dupa 1989, propria organizatie patronala, in care incerca sa atraga cit mai multi membri. In timp ce patronatele erau ocupate sa-si dea in cap reciproc, pentru a absorbi celelalte organizatii similare si a deveni un negociator puternic, sindicatele au inteles necesitatea dialogului, fiind structurate in doar cinci confederatii reprezentative la nivel national, care, mai mult, au inceput sa-si exprime pozitii comune in cadrul dialogului social, cistigind puncte importante in negocieri. Initial, se vorbea despre "marea unire", o fuziune a tuturor organizatiilor. Dupa multe balacareli si scandaluri, patronii au reusit sa infiinteze doua entitati diferite.

Alianta Confederatiilor, sprijinita politic

La 22 martie 2004, dupa indelungi negocieri, a luat nastere Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), care spunea, la acea ora, ca reprezinta companii care, impreuna, realizeaza 60% din PIB-ul Romaniei. In ACPR si-au gasit locul Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR), condusa de Gheorghe Copos, si Confederatia Patronala din Industria Romaniei, CONPIROM, condusa de Constantin Dumitru, aceasta din urma retragindu-se din ACPR, din cauza unor neintelegeri.

Pe linga acestea, s-au mai aliat alte patru organizatii - Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), sub bagheta lui Silviu Lucian Boghiu, fost director general al Electrica SA, in prezent cercetat de procurorii anticoruptie in dosarul "Electrica", Asociatia Romana a Oamenilor de Afaceri (AOAR), condusa de Florin Pogonaru, Asociatia Romana a Bancilor (ARB), reprezentata de Radu Gratian Ghetea, si Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri, IEMA, condusa de Dinu Patriciu, care, de altfel, a si preluat presedintia ACPR. In locul CONPIROM a venit Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), reprezentata de Marcel Florescu. ACPR a reusit performanta de a primi statutul de membru al UNICE (Patronatul European), fapt care a atras un val de critici de la rivala sa, UPR.

Uniunea Patronatelor, macinata de scandaluri

A doua zi dupa infiintarea ACPR, pe 23 martie 2004, s-a infiintat Uniunea Patronatelor din Romania (UPR), practic, "cealalta tabara". Sub umbrela noii entitati si-au dat mina sase confederatii reprezentative la nivel national, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR), condusa de George Constantin Paunescu, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903, condusa, pe atunci, de Ovidiu Tender, dat ulterior afara din cauza scandalurilor in care a fost implicat, apoi readus cu functie onorifica in consiliul director (conducerea este asigurata, in prezent, de Ioan Cezar Coraci), Patronatul Roman (PR), al carui presedinte este Gheorghe Naghiu, Patronatul National Roman (PNR) - Florian Costache, Consiliul National al Patronilor din Romania (CoNPR), reprezentat de Mihai Dumitrescu, si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), condus de Ovidiu Nicolescu.

Despre UGIR-1903 merita mentionat faptul ca, in urma cu citiva ani, era reprezentat de Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei, actualmente presedinte al PSD Bucuresti. Tot in UGIR-1903 se afla si fratii Micula, cu o avere estimata la 700-750 de milioane de dolari (egala cu a fratilor Paunescu). Presedintia UPR a fost preluata de George Constantin Paunescu. Succesorul sau, in 2005, ar fi trebuit sa fie Tender.

Totalul PIB-ului nostru ajunge, dupa formarea noii entitati, la 120%, pentru ca, desigur, si UPR asigura, dupa spusele sale, vreo doua treimi din PIB-ul Romaniei, adica tot 60%, ca si ACPR. •

Asociatiile patronale sint departe de consens

Dinu Patriciu, presedinte ACPR: Nu e nevoie de unificare

Din declaratiile lui Patriciu, sansele unei unificari a patronatelor sint aproape zero. "Nu este nevoie de o unificare, se produce de la sine. Incet, incet, se vede reprezentativitatea reala. Cu statutul comun nu s-a mai intimplat nimic, pentru ca ar fi trebuit sa fie de acord toate cele 10 confederatii, dar multe dintre ele sint de apartament, si altele isi datoreaza fiinta doar modului in care este alcatuita legea patronatelor", spune Patriciu.

ACPR pare, asadar, sa se considere cistigatoarea razboiului patronal si trateaza de pe o pozitie de forta. Sprijinita politic de actuala guvernare si fiind membra a UNICE, entitatea patronala pare sa fi uitat de unificare.

Ovidiu Nicolescu, copresedinte UPR: Punem mai presus orgoliile

"Ceea ce spune domnul Patriciu este o chestiune care nu reflecta realitatea. Problema este ca dinsul, care voia unificare, nu o mai vrea, probabil ca se gindeste ca va fi ales un alt presedinte decit dinsul, daca ne unim. Cred ca trebuie sa ne unim, dar daca punem mai presus orgolii, ne consideram mai presus ca altii, contestam Justitia, nu va exista nici un rezultat", spune Ovidiu Nicolescu, copresedinte al UPR.

Leonard Orban, negociator-sef UE: Puterea e totul la Bruxelles

"Suna foarte comun, dar unirea da putere. Vrei sa ai o influenta cit mai mare la Bruxelles? Depinde cit esti de puternic", ne-a declarat Leonard Orban, negociator-sef al Romaniei. Conform acestuia, patronatul reprezentativ ar avea mult de cistigat in activitatea de lobby, de influentare a deciziilor de la Bruxelles. "Plus ca, in masura in care exista mai multa putere, mai multa reprezentativitate, si accesul la finantari este mai usor", a adaugat Orban.

Tabara actualei puteri

Gheorghe Copos

Vicepremier al actualului guvern din partea Partidului Conservator, fost PUR, al lui Dan Voiculescu, Copos figureaza in "Top 300 Capital" cu o avere de 230-240 de milioane de dolari.

Dinu Patriciu

Prieten apropiat al premierului Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu a reusit sa adune, in timp, circa 400-450 de milioane de dolari. Valeriu Stoica, fost lider al PNL, afirma, recent, ca partidul este condus de Tariceanu si Patriciu, dar ca Patriciu este "liderul informal al PNL", in lumina ultimelor declaratii din Parlament, in cazul Patriciu, ale premierului.

Florin Pogonaru

Presedintele AOAR si membru in Consiliul pentru afaceri al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Florin Pogonaru si sotia sa detin o avere estimata la 10-11 milioane de dolari.

Radu Gratian Ghetea

Presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, prezenta lui Ghetea in ACPR este un punct pentru imaginea aliantei patronale.

Combatanti din "vechea garda"

George Constantin Paunescu

Cu o avere estimata la 700-750 de milioane de dolari, familia Paunescu s-a aflat in centrul unor scandaluri precum dosarul "Bancorex". Cu importante afaceri in SUA, George Paunescu este singurul om de afaceri roman care a finantat campania electorala a lui Bill Clinton, in anul 1995.

Lucian Ovidiu Tender

Tender are o avere estimata la 170 de milioane de dolari. Omul de afaceri este anchetat, in cazul RAFO Onesti, pentru initierea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani, inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoane, precum si pentru bancruta frauduloasa. Ovidiu Tender este un apropiat al cercurilor PSD.

Ovidiu Nicolescu

Profesorul Nicolescu este cunoscut in mediul de afaceri reprezentind CNIPMMR, singura organizatie patronala a IMM-urilor reprezentativa la nivel national. Nicolescu este autorul a diverse lucrari economice, aducind un plus de imagine, dar si de forta, UPR, prin numarul de membri ai organizatiei pe care o conduce: aproximativ 55.000.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.