Peste doi ani, creditele in valuta nu vor mai fi atractive pentru romani, a declarat ieri Yiannis Pehlivanidis, vicepresedintele grupului Bancii Nationale a Greciei (NBG). "Noi vom relua creditarea in valuta in decembrie-ianuarie, dupa ce vom majora capitalul social al Bancii Romanesti. Nu cred ca peste doi ani preferinta pentru creditul in valuta in fata imprumutului in moneda nationala va mai exercita vreo presiune", a explicat Pehlivanidis.

NBG, cea mai veche banca elena, opereaza in Romania prin subsidiara sa Banca Romaneasca, pe care a preluat-o la finalul anului 2003 si pare bine pozitionala in cursa pentru preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). "NBG n-are nici o problema in finantarea necesarului de creditare in Romania", a adaugat vicepresedintele bancii elene. Banca Romaneasca a reusit in primele noua luni ale acestui an sa-si dubleze cota de piata, care a crescut de la 0,9% la 1,9%, mai ales pe seama creditelor pentru populatie, a explicat Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti-NBG. NBG are o prezenta puternica in Balcani si intentioneaza sa se extinda in zona, spune Agis Leopoulos, director general in NBG. CEC-ul este o afacere interesanta pentru NBG deoarece are "valoare de piata", adica o imagine solida in care oamenii au incredere, are o retea vasta, "poate prea extinsa" si are lichiditati importante in vistierie, a explicat Pehlivanidis.

"CEC-ul ar servi ca o platforma foarte buna pentru clientela de retail, a creditelor pentru populatie si pentru imprumuturile catre firmele mici si mijlocii", spune Pehlivanidis. CEC are lichiditati care depasesc echivalentul a 1,1 miliarde euro, bani care dau posibilitatea unei strategii de diversificare a creditarii in urmatorii ani, a spus Maragkoudakis. "A investi in Romania este una dintre prioritatile noastre cele mai importante. Am depus oferte in cazul CEC si BCR, pentru a castiga. CEC este ultima sansa. In varianta preluarii bancii, restructurarea CEC nu va putea fi finalizata in sase luni sau un an. Este nevoie de circa doi-trei ani", a adaugat Pehlivanidis. NBG ar putea investi in CEC cateva sute de milioane euro, pentru schimbarea profilului de casa de economii in "banca adevarata" si pentru dezvoltarea afacerii. Cele mai mari investitii de care CEC are nevoie dupa preluare s-ar orienta catre reteaua informatica (IT), redecorarea unei parti a agentiilor si educarea personalului, a spus CEC, vicepresedintele NBG. Sefii NBG spun ca interesul pentru dezvoltarea afacerii in Romania depaseste limitele preluarii CEC.

Intr-un scenariu negativ, in care nu ar prelua casa de economii, NBG va continua dezvoltarea organica, intelegand prin aceasta si o eventuala preluare a unei alte companii financiare, inclusiv firme de leasing, de asigurari. "Ne-am reorientat strategiile pentru dezvoltarea in Europa centrala, zona pe care o consideram in expansiune. Piata romaneasca, deocamdata sub-bancarizata, are un potential de dezvoltare imens", a explicat Leopoulos, adaugand ca NBG si-a lichidat recent subsidiarele din America si Canada. "Viitorul este in aceasta zona, nu in pietele mature, care au o istorie interesanta, dar ofera profituri mici. Vrem sa investim in Romania si pentru asta avem nevoie de o achizitie cum e CEC.

Luna trecuta, pe cand candida pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), NBG si-a vanzut subsidiara americana, Atlantic Bank of New York, grupului New York Community Bancorp Inc. pentru 400 millioane dolari "cash". NBG nu-si pune deocamdata problema listarii CEC-ului, daca ar fi s-o preia, la Bucuresti, desi filosofia prezentei pe o piata de capital nu-i este straina. "Deocamdata vom respecta termenii acordului de privatizare, care presupun pastrarea, timp de cinci ani a numelui bancii, mentinerea unei retele de 700 de agentii amplasate in zona rurala", a adaugat vice-presedintele NBG.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.