Temperaturile in crestere urmate de topirea brusca zapezii ar putea provoca peste 32.800 de daune la nivelul portofoliului de polite emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID), a caror valoare se va ridica la 115 milioane lei (26,4 milioane euro), potrivit datelor companiei.

"In urma prognozelor meteo recente, care anuntau la un moment dat ca se asteapta o incalzire a vremii urmata de o topire brusca a zapezii, PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite PAD la riscul de inundatii. Portofoliul a fost structurat pe zona urbana si pe cea rurala, si pe politele incheiate pentru locuinte de tip A si de tip B", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, conform MEDIAFAX.

In alta ordine de idei, Administratia Nationala de Meteorologie, a dat asigurari ca pana la 1 martie riscul de inundatii este mic.

  • Care sunt zonele cele mai expuse?

In Zona 1, cu expunere mare la riscul de inundatii au fost incluse 13 judete, si anume Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dimbovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si Vrancea.

In aceleasi 13 judete cu risc ridicat in ceea ce priveste inundatiile, dar pe zona urbana, modelarea riscului a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 3%.

ONU emite un avertisment pentru inundatii in Romania


Calculele Pool-ului au aratat ca s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinte de tip A din mediul urban, a caror valoare s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuintele de tip B, modelarea riscului de inundatii arata ca s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenta de 5%, cu o valoare estimata de 5,55 milioane de lei.

La mila zapezii: Autoritatile nu se sperie de inundatii, deocamdata

"Pentru restul judetelor Romaniei, PAID a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 5% atat pentru locuintele de tip A, cat si pentru cele de tip B din zona rurala si una de 3% pentru locuintele situate in zona urbana. Pentru mediul rural se estimeaza aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabila de 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimeaza 4.400 de daune posibile, in suma de peste 15 milioane lei", a afirmat Bulugea.

Citeste si:
Adelina Pestrițu a pierdut procesul cu Oana Zăvoranu! Influncerița...
Adelina Pestrițu a pierdut...

  • Ne "salveaza" asigurarea de locuinta din calea apelor?

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.

Citeste si: Ce iti face statul daca te prinde fara asigurarea locuintei?
Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie a locuintelor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.