Business24 Ianuarie 2012

Lectura de 3 minute

Protestele din Romania, descrise ca cele mai ample si mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul tarii, in timp ce participarea lui Raed Arafat la formularea unui nou proiect al legii sanatatii ar oferi acesteia legitimitate politica si publica, potrivit Moody's.

Moody's este prima agentie de rating care se refera la protestele din Romania.

Protestele impotriva austeritatii, incepute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al Romaniei intrucat fac mai dificila pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale si fiscale, potrivit analistilor agentiei.


Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.

"Chiar daca recentele evenimente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica drept urmare a participarii lui Arafat la formulare" , se arata intr-un comunicat al agentiei, citat de dailybusiness.

Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum intr-o expresie mai generala de nemultumire asupra politicilor de consolidare fiscala ale Guvernului. Nemultumiri de acest fel apar in Europa si sunt chiar mai puternice in unele tari, ca urmare a incetinirii cresterii economice si taierii beneficiilor sociale, noteaza agentia.

Alegerile prezidentiale si parlamentare, un moment cheie pentru Romania

Citeste si:
232 milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru a combate cor
232 de milioane de euro din...

In plus, intrucat anul acesta au loc alegeri, sustinerea protestelor de catre partidele politice de opozitie nu este deloc surprinzatoare, scrie Moody's.

"Nu este, insa, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern in ultimul an", se arata in comunicat.

Demonstratiile din Romania au fost initial declansate de demisia lui Arafat, ca urmare a opozitiei acestuia la planurile de privatizare partiala a serviciilor de asistenta medicala de urgenta, parte a eforturilor Guvernului de a reduce costurile sistemului national de sanatate.

Reformarea sistemului de sanatate este parte a unui acord cu FMI, UE si Banca Mondiala, pentru o linie preventiva de credit de 5 miliarde de euro pusa la dispozitia statului roman. Linia de credit este o garantie deosebit de importanta pentru finantarea deficitului bugetar, dar si a deficitului de cont curent al tarii, in cazul in care volatilitatea de pe pietele financiare, cauzata de problemele din zona euro, ar reduce sursele de finantare in acest an.

Citeste si:
Piperea, previziuni sumbre pentru romani: Imprumut masiv de la FMI
Gheorghe Piperea, previziuni...

In ultimii doi ani, Romania a indeplinit toate conditiile din acordul de finantare, chiar si atunci cand au fost necesare masuri nepopulare politic, dar pozitive pentru ratingul tarii, precum reducerea numarului de angajati si a salariilor in sectorul public, diminuarea beneficiilor sociale si cresterea TVA. Aceste masuri au coborat deficitul bugetar de la 9% din PIB in 2008 la 4,4%, estimat, anul trecut. Taierea costurilor cu sanatatea ar fi urmatorul pas in reducerea viitoarelor pasive ale Guvernului, noteaza Moody's, conform romanialibera.

Ca urmare a protestelor, Guvernul a decis sa retraga proiecul de lege. Saptamana trecuta, Arafat a fost repus in functia ocupata anterior si urmeaza sa participe la reformularea proiectului de lege.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.