Guvernele celor mai mari economii din lume trebuie sa plateasca peste 7,6 trilioane de dolari in acest an in contul datoriilor externe scadente.

In frunte cu Japonia si SUA, care au obligatii scadente de 3.000 miliarde dolari, respectiv 2.800 miliarde dolari, suma care revine tarilor din G7 si tarilor din BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) depaseste 7.400 miliarde dolari anul acesta, potrivit datelor analizate de Bloomberg.

  • Tara
  • Factura anului 2012
Japonia 3.000 miliarde dolari
Statele Unite ale Americii 2.783 miliarde dolari
Italia 428 miliarde
Franta 367 miliarde
Germania 285 miliarde
Canada 221 miliarde
Brazilia 169 miliarde
Uk 165 miliarde
China 121 miliarde
India 57 miliarde
Rusia 13 miliarde
Sursa: Bloomberg. Datele au fost calculate pe data de 29 decembrie 2011

Conduse de Japonia, cu 3.000 de miliarde, si Statele Unite, cu 2.800 de miliarde, suma totala a datoriilor pe care tarile mentionate in tabelul de mai sus trebuie sa o achite depaseste cele 7.400 de miliarde de anul trecut.

Investitorii vor cere compensatii mai mari pentru a imprumuta tarile care se lupta pentru a finanta cresterea poverii datoriei pe fondul incetinirii economiei globale, arata sondajele. Fondul Monetar International (FMI) si-a redus la 4% prognoza de crestere anul acesta, fata de estimarea initiala de 4,5%, pe fondul extinderii crizei datoriilor din Europa, a dificultatilor Statelor Unite de a-si reduce deficitul bugetar ce depaseste 1.000 miliarde de dolari si a racirii pietei imobiliare din China.

“Marimea ofertei va fi un motiv de ingrijorare", a declarat un administrator din domeniul financiar din Glasgow. "Aceasta va deveni o problema la jumatatea anului, cand vom vedea ca incetinirea economiei globale va avea cel mai mare impact."

Suma necesara pentru refinantare creste astfel, la peste 8 trilioane de dolari, cand includem si plata dobanzilor. Venind dupa un an in care agentia de evaluare Standard & Poor’s a taiat ratingul Statelor Unite, si a anuntat ca a pus sub observatie 15 tari din Europa pentru posibile retrogradari, competitia pentru cumparatorii de bonduri se incinge.

In timp ce cele mai indatorate guverne au avut probleme relativ mici pentru a-si finanta datoria, indexul Bank of America Merrill Lynch pentru obligatii suverane crescand cu 6,1% anul trecut, cel mai mult din 2008, anul acesta lucrurile s-ar putea schimba.

Italia a vandut la ultima licitatie, din 29 decembrie, obligatiuni de 7 miliarde de euro pentru finantarea obligatiilor sale, mai putin decat nivelul tinta de 8,5 miliarde de euro. Cu o economie cufundata in a patra recesiune din 2001 incoace, guvernul primului ministru Mario Monti trebuie sa refinanteze circa 428 miliarde euro reprezentand bonduri care ajung la scadenta in acest an si alte 70 miliarde in contul dobanzilor, arata datele Bloomberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.