Agentia de rating Standard&Poors (S&P) a confirmat ratingul suveran al Romaniei la nivelul "BB+/B", cu perspectiva stabila, dar l-a redus cu o treapta pe cel pentru datoriile in lei pe termen lung si scurt, in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, pentru a-l aduce la nivelul calificativului de tara.

Avand in vedere implementarea noii metodologii de evaluare a ratingului suveran de reducere a decalajului dintre ratingul pentru moneda straina si ratingul pentru moneda locala in eventualitatea unei restructurari a datoriei guvernamentale, agentia de rating Standard & Poor's a confirmat rating-ul Romaniei la "BB+/B" pentru moneda straina si a ajustat rating-ul pentru moneda locala la "BB+/B", cu perspectiva stabila, apreciind continuarea consolidarii finantelor publice in linie cu tintele stabilite, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante Publice.

Urmare a revizuirii metodologiei pentru evaluarea guvernelor suverane Agentia de rating Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, astazi 29 Noiembrie 2011, rating-ul Romaniei la "BB+/B" pentru moneda straina si a ajustat rating-ul pentru moneda locala la "BB+/B", cu perspectiva stabila. De asemenea, S&P a afirmat rating-ul de transfer si convertibilitate la "BBB+" si ratingul de recuperare a datoriilor in valuta la "3".

Rationamentul de atribuire a acestor ratinguri vine ca urmare a implementarii noii metodologii care presupune ca decalajul dintre ratingul pentru moneda straina si ratingul pentru moneda locala sa fie redus astfel incat guvernele ar fi mai putin susceptibile sa diferentieze intre datoria in moneda straina si moneda locala in eventualitatea unei restructurari a datoriei, avand in vedere cresterea globalizarii pietelor.

Analistii S&P considera ca ratingurile atribuite Romaniei reflecta o continua imbunatatire a fundamentelor economiei, deficitul fiscal fiind in scadere, curba datoriei publice externe cunoscand o incetinire semnificativa dupa o perioada de crestere rapida, deficitul de cont curent ajungand la 4,1% din P.I.B. in 2011 de la 11,6% in 2008, datoria externa neta guvernamentala si cea a sectorului financiar este estimata la 67,5%, arieratele guvernamentale reducandu-se la 0,2% din P.I.B., iar cele ale intreprinderilor de stat la 3,4% din PIB, avand in vedere aderarea la reformele convenite in cadrul pachetului financiar agreat cu F.M.I., Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Deficitul Romaniei va fi redus sub 5% din P.I.B. in 2011 de la 9% in anul 2009, reducerea cheltuielilor determinand diminuarea in continuare a deficitului in anul 2012. Principalul obiectiv este acela de crestere a competitivitatii economiei romanesti prin masuri de asigurare a indeplinirii tintelor fiscale, implementarea reformelor structurale, asigurarea stabilitatii sectorului financiar si imbunatatirea absorbtiei fondurilor structurale.

Analistii S&P considera ca, continuarea adoptarii reformelor structurale in vederea imbunatatiri competitivitatii ar putea contribui in viitor la cresterea ratingurior acordate tarii noastre.

Totodata, mentinerea perspectivei stabile a ratingului reflecta consolidarea finantelor publice in conformitate cu obiectivele propuse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.