Criza datoriilor suverane a aruncat Europa in cea mai dificila perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial, a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit CNBC.

Merkel a declarat, intr-un discurs la o reuniune a propriului partid, ca se teme ca daca euro se va prabusi intreaga Europa va esua si a promis sa faca tot posibilul sa impiedice o astfel de situatie.

Europa trebuie sa-si creeze noi structuri pentru o integrare mai puternica a statelor membre, a adaugat Merkel, scrie MEDIAFAX.

Sunt necesare sanctiuni care sa se activeze automat in cazul tarilor care incalca Pactul de Stabilitate si Crestere. Seful guvernului german a reluat apelul pentru introducerea unei taxe asupra tranzactiilor bancare si interzicerea vanzarii de actiuni in lipsa, daca nu la nivel global cel putin in zona euro. In cazul unei vanzari in lipsa, un broker imprumuta pentru o anumita perioada actiuni de la proprietarul acestora. Brokerul vinde actiunile si mizeaza, pentru a obtine profit, pe o scadere a cotatiei pana la momentul cand va trebui sa cumpere pentru a inapoia titlurile.

Cancelarul a incercat sa-si pregateasca formatiunea politica, Uniunea Crestin Democrata, pentru urmatoarele luni de lupta impotriva crizei si pentru eforturile de a promova o integrare politica si fiscala mai puternica a Europei, noteaza CNBC.


"Aceste evenimente pot fi foarte importante pentru asigurarea de sprijin in interiorul partidului. Am vazut cateva guverne doborate de criza. Este clar ca Merkel trebuie sa prezinte sustinatorilor argumente puternice privind actualul curs", a spus Gerd Langguth, cercetator in stiinte politice la Universitatea din Bonn si biograful cancelarului Merkel.

Uniunea Crestin Democrata este partidul fostului cancelar Helmut Kohl, care a condus trecerea Germaniei la euro.

Citeste si:
Ford a fost la un pas să cumpere Volkswagen după Al Doilea Război...
Ford a fost la un pas să...

Dupa 13 ani insa, multi dintre membri partidului sunt nemultumiti de folosirea banilor Germaniei pentru salvarea unor state cu probleme din zona euro, resping puternic derapajele fiscale din tari precum Grecia si se tem ca ar putea fi compromisa independenta Bancii Centrale Europene. O parte a membrilor considera chiar ca intregul proiect al zonei euro a fost o greseala care trebuie acum reparata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.