Cea mai mare economie a lumii ar putea avea nevoie de un nou miracol dupa cel din perioada 1997-2003, intrucat incetinirea cresterii productivitatii muncii determina un avans mai mic al veniturilor, mai putine oportunitati de munca si deficite mai mari ale statului, potrivit Bloomberg.

Productia unui angajat pe ora a scazut in SUA pentru doua trimestre consecutiv, prima data din 2008, iar datele Departamentului Comertului arata ca productivitatea ramane sub niveluri tipice pentru actuala faza a recuperarii economice.

Eficienta afacerilor va avansa cu circa jumatate din ritmul de 3,4% inregistrat in asa numita perioada de miracol economic 1997-2003, potrivit economistilor de la Rezerva Federala a statului New York.

"Nu este o veste buna intr-un context deja sumbru. A aparut un trend de productivitate scazuta, ceea ce inseamna ca estimarea noastra de baza privind cresterea economica ar putea fi un pic prea optimista", a scris pe blogul Rezervei Federale James Kahn, un fost economist al bancii centrale si actual profesor la Yeshiva University din New York.


O crestere a eficientei muncitorilor cu 1,5% pe an ar insemna ca PIB al SUA sa ajunga la 17.000 de miliarde de dolari pana in 2016, excluzand inflatia, a spus Kahn, care a lucrat la New York Fed in perioada 1997-2008.

Estimarea acestuia este cu 2.300 de miliarde de dolari sub cea a comisiei pentru buget din Congres, de 19.300 de miliarde de dolari. PIB al SUA se situa la 15.000 de miliarde de dolari in trimestrul al doilea.

  • "Odata cu incetinirea imbunatatirii productivitatii, va fi tot mai greu pentru companii sa limiteze costurile, considera Julia Coronado, economist sef pentru America de Nord la BNP Paribas New York. Cresterea mai lenta ar putea, de asemenea, stopa o revenire la majorarea salariilor, care sustine consumul, la o inflatie scazuta, care face angajarea de noi munictori mai ieftina, si la profituri care sustin cotatiile actiunilor", a spus Coronado, scrie MEDIAFAX.
  • Ce este de facut?

Pentru a compensa cresterea cheltuielilor si declinul cererii de consum catr timp productivitatea este scazuta, multinationalele americane vor trebui sa caute mai multe oportunitati de afaceri in tarile cu economii emergente, precum China si Brazilia, unde pot produce ieftin, "fara a sacrifica obligatoriu calitatea", a afirmat Mark Luschini, analst sef pentru strategia de investitii la compania americana Janney Montgomery, care administreaza active de 54 de miliarde de dolari.
Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

  • Ce au avut si ce au pierdut

Incetinirea eficientizarii afacerilor in SUA se afla in contrast cu perioada de dezvoltare accelerata din 1997-2003, cand investitiile in tehnologie si instruirea fortei de munca au generat ceea ce economistii si investitorii, de la castigatorul premiului Nobel Paul Krugman la Bill Gross, ditrector pentru investitii la Pimco, numesc "miracolul de productivitate al Americii".

Dupa ce a crescut cu 3% anul trecut, economia americana a avansat cu o medie de sub 1% in intervalul ianuarie-iunie. Analistii consultati de Bloomberg estimeaza pentru acest an o majorare de 1,7% a PIB, iar pentru anul urmator de 2%.

Exista si semne ale intaririi economiei, noteaza Bloomberg. Numarul de persoane angajate a crescut cu 137.000 in septembrie, iar vanzarile de retail cu 1,1%, peste asteptari. Companiile americane au bani pentru a investi in cresterea productivitatii daca perspectivele economice continua sa se imbunatateasca. Fondurile de care dispun companiile incluse in indicele Standard & Poor’s 500 au crescut cu aproape 60% fata 2007 si depasesc acum 1.100 de miliarde de dolari.

Citeste si:
Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii va ajunge vineri în România
Prima Doamnă a Statelor Unite...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.