Dr. Doom nu mai da nicio speranta Greciei. Nouriel Roubini, economistul supranumit Doctor Doom ca urmare a previziunilor sale intundecate privind economia mondiala este citat de Financial Times cu afirmatia "Este timpul ca Grecia sa intre in default si sa abandoneze euro".

Ideea de baza desprinsa de businessinsider din declaratiile lui Nouriel Roubini este ca prezenta Greciei in zona euro, in situatia in care se afla, va duce cu timpul la ani de depresie si deflatie. Chiar si o restructurare a datoriilor nu va salva tara, pentru ca sistemul euro nu este unul competitiv, si de aceea nu va putea sa creasca. Este nevoie de o devalorizare a monedei, insa euro nu va permite asta.


In acest moment jocul este cel al falimentului, mai este de parere specialistul.

"Evitarea unei implozii a sistemului bancar , dupa o astfel de iesire din zona euro, ar implica, din pacate, masuri de genul celor din Argentina, pentru a preveni un faliment haotic. In mod realist, in acest fel, o multime de daune colaterale vor avea loc, daca acest proces nu va fi gestionat cum trebuie. Bancile ar trebui sa fie recapitalizate de catre Guvern, prin emisiuni de obligatiuni", a mai declarat Roubini.

Cat despre restul statelor din UE, Roubini este de parere ca un faliment controlat al Greciei, intr-o maniera negociata, nu ar produce efecte uriase asupra tarilor aflate in stransa legatura cu economia elena.


  • Grecia se apara:

Grecia nu ar trebui sa fie “tapul ispasitor” pentru criza datoriilor din zona euro, in vreme ce institutiile europene si internationale incearca sa-si ascunda incompetenta, a fost una dintre declaratiile dure facute de ministrul Finantelor al Greciei, Evangelos Venizelos.

Afirmatia oficialului a fost publicata pe website-ul Ministerului, dupa sedinta de guvern de luni dimineata, scrie novinte.com.

“Daca vrem sa stabilizam situatia, daca vrem sa evitam un faliment, daca vrem sa ramanem in zona euro, daca vrem ca tara sa nu mai fie santajata si umilita – pentru ca niciun cetatean nu ar trebui sa suporte umilirea propriei tari – trebuie sa luam trei mari decizii strategice ce fac parte din strategia noastra nationala”, spune Venizelos, conform Wall-Street.ro.

Citeste si:
Care este legatura intre nazism, comunism si Zona euro?
Care este legatura intre...

Acestea includ atingerea tintelor fiscale pe anii 2011 si 2012, inregistrarea unui surplus bugetar „cat mai rapid posibil”, si continuarea schimbarilor structurale care sa permita Greciei sa devina mai competitiva si productiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.