La "aniversarea" a trei ani de criza financiara declarata, iata cele mai importante falimente ce au schimbat bunul mers al economiei mondiale.

  • Chrysler

In luna aprilie, pe data de 30, presedintele american Barack Obama a fortat Chrysler sa ceara protectie de faliment si a fost cel mai mare producator din industrie care a inaintat aceasta cerere, in timp ce competitorul sau GM a acceptat oferta de preluare a guvernului. Ca un rezultat al reorganizarii, producatorul de masini a format o alianta cu producatorul italian Fiat. Uniunea Muncitorilor din Industria Auto americana va prelua controlul companiei printr-un plan de pensii, iar guvernul american va injecta aproximativ 12 miliarde dolari. In urma cu doi ani, Chrysler a fost vanduta companiei Cerberus Capital Management dupa ce timp de 10 ani a fost detinuta de producatorul german Daimler-Benz.

Total active: 39,3 miliarde de dolari

  • General Motors

General Motors Corp a solicitat pe data de 1 iunie 2009 intrarea sub protectia legii falimentului, devenind cel mai mare faliment industrial din istoria Statelor Unite, alaturandu-se unei serii de mari esecuri declansate de cea mai grava criza economica din ultimele decenii.

Total active: 91 miliarde de dolari.

  • Hummer
Producatorul General Motors a decis lichidarea judiciara a companiei Hummer, dupa ce aproape un an de zile ofertele diverselor companii au fost refuzate de GM. Astfel, dupa aproape 20 de ani de existenta si avand un fan-club numeros, marca Hummer este ingropata in februarie 2010.

  • Washington Mutual

In mijlocul temerilor legate de insolventa, consumatorii de la Washington Mutual au retras mai mult de 16 miliarde dolari din depozite in timpul a 10 zile, fiind motivul pentru care regulatorii guvernului au pus sechestru pe actiunile bancii si le-au vandut companiei JPMorgan Chase pentru 1,9 miliarde dolari. A doua zi WaMu (Washington Mutual) a inaintat cererea de a intra sub protectia falimentului. Ceea ce a fost cea mai mare banca de imprumut si a sasea banca a lumii acum mai ramas doar o umbra a ceea ce reprezenta.
Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

Total active: 327,9 miliarde de dolari

  • Lehman Brothers

Una dintre cele mai mari catastrofe ale actualei recesiunii s-a intamplat pe data de 15 septembrie, cand una dintre cele mai bine privite companii de investitii de pe Wall Street, Lehman Brothers, care a fost fortata sa solicite protectia sub legea falimentului, fiind cea mai mare companie din istorie care face o astfel de cerere autoritatilor americane de reglementare.

Total active: 691,1 miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.