Business 2 Iunie 2009 23:54
General Motors Corp a solicitat intrarea sub protectia legii falimentului, devenind cel mai mare faliment industrial din istoria Statelor Unite, alaturandu-se unei serii de mari esecuri declansate de cea mai grava criza economica din ultimele decenii.
O zi istorica pentru sectorul corporatist din SUA

General Motors a depus ieri cererea pentru intrarea in faliment, in cadrul unei instante din New York, conform unui document de pe site-ul instantei americane, scrie AFP, citat de NewsIn.

Falimentul inevitabil, confirmat de oficiali ai administratiei Obama, este cel de-al treilea ca marime din istoria Statelor Unite si cel mai mare din sectorul industrial.

Decizia de a plasa GM intr-un faliment rapid si de a oferi alte 30 miliarde dolari din banii contribuabililor pentru restructurarea companiei, in contextul competitiei cu rivalii asiatici, reprezinta un risc urias pentru Barack Obama.

Mai multe detalii despre cel mai mare faliment din istoria SUA, gasiti aici.


Detaliile procedurii de faliment pentru General Motors


Crearea unui nou GM. Grupul va depune cererea pentru intrarea in faliment "pentru a elimina restul impedimentelor pentru o relansare de succes a afacerii", potrivit Reuters, citat de NewsIn;

- Un "nou" GM va achizitiona majoritatea activelor detinute de "vechiul" GM, necesare implementarii planurilor sale de afaceri, iar guvernul va sterge datoriile GM.

Mai multe informatii despre procedura de faliment a GM, gasiti aici.


Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (I)

Lehman Brothers.
Una dintre cele mai mari catastrofe ale actualei recesiunii este prabusirea uneia dintre cele mai bine privite companii de investitii de pe Wall Street, Lehman Brothers, care a fost fortata sa solicite protectia sub legea falimentului in luna septembrie, fiind cea mai mare companie din istorie care face o astfel de cerere autoritatilor americane de reglementare, potrivit Money CNN.

Ca rezultat, diviziile de investitii bancare si de comert si sediile din orasul New York au fost vandute bancii britanice Barclays. Unele dintre diviziile Lehman din Statele Unite, printre care firma de management Neuberger-Berman, continua sa opereze ca firme de sine statatoare sub o noua conducere.

Datorita intinderii globale a companiei, procedura de faliment este complexa si a rezultat inchiderea a 80 de subsidiare.

Washington Mutual.
In mijlocul temerilor legate de insolventa, consumatorii de la Washington Mutual au retras mai mult de 16 miliarde dolari din depozite in timpul a 10 zile, fiind motivul pentru care regulatorii guvernului au pus sechestru pe actiunile bancii si le-au vandut companiei JPMorgan Chase pentru 1,9 miliarde dolari. A doua zi WaMu (Washington Mutual) a inaintat cererea de a intra sub protectia falimentului. Ceea ce a fost cea mai mare banca de imprumut si a sasea banca a lumii acum mai ramas doar o umbra a ceea ce reprezenta.

Mai multe detalii despre topul celor mai mari falimente din istoria SUA, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.