Cu 2 milioane de meseriasi in afara, forta de munca din Romania este din ce in ce mai descalificata. La cursurile de calificare participa doar 1,1% din angajati, comparativ cu o medie de 90% in UE. Aceasta, in timp ce intre specialistii in varsta de 50-60 de ani si cei care vin din urma exista un gol de 15 ani. Florin Pogonaru, prese-dintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri - AOAR -, spune: "Nu numai ca 2 milioane de calificati lucreaza in Occident, dar 95% din romani sunt analfabeti din punct de vedere IT. Romania nu se va integra in UE cu capsunari, oricat de mult ne-ar bucura miliardele trimise de ei in tara", declara Florin Pogonaru.

Conform acestuia, in constructii avem ingineri, dar meseriasii incep sa fie adusi din Republica Ungara si Ucraina. ,Aceasta situatie nu va avantaja Romania in viitor, mai ales ca pretul fortei de munca la anumite meserii - ingineri si chimisti - va continua sa creasca la peste 1.000 de euro pe luna", sustine presedintele AOAR. Fenomenul este cu atat mai periculos cu cat intre specialistii ramasi, in varsta de 50-60 de ani, si urmatorii s-a creat un gol de 15 ani. Numeroase firme organi-zeaza cursuri de specializare. "Acestea sunt societati de apartament, insuficient pregatite, care au transformat formarea profesionala intr-o afacere cu banii de la stat", sustin surse guvernamentale.

Matei Bratianu considera ca pana si aici a intrat coruptia. ,Exista firme "specializate" catre care sunt redirectionate fonduri de la buget. Ele apartin unor grupuri de interese si nu formeaza nimic. Cel mai socant exemplu este cel din Botosani, unde o anumita firma tinea cursuri pentru electricieni, in contextul in care societatea Electrocontact tocmai disponibilizase 1.500 de electricieni", sustine Bratianu.

Starea actuala a personalului din firmele romanesti

95% din romani, "analfabeti" in tehnologia informatica;. 1,1% din angajati, calificati in Romania;. 11% din agentii comerciali romani isi specializeaza angajatii;. 70% din tarile UE isi califica oamenii


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.