Senatul american a aprobat un plan de crestere a plafonului de indatorare, in prezent la 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrarii statului in incetare de plati.

Camera Reprezentantilor a votat, luni, planul negociat de Partidul Democrat si Partidul Republican, sustinut si de Casa Alba, pentru ridicarea plafonului datoriei de stat si reducerea deficitului bugetar.


Presedintele Barack Obama a indicat ca va promulga legea imediat dupa aprobarea acesteia si de catre Senat, scrie MEDIAFAX.

Obama a anuntat, duminica, un acord politic de ultima ora pentru cresterea plafonului de indatorare si evitarea intrarii Statelor Unite in incetare de plati.

Potrivit documentelor furnizate de cele doua partide, planul ar permite presedintelui sa urce plafonul de indatorare in trei trepte. Congresul va putea sa-si manifeste dezacordul in doua astfel de situatii, dar nu le va putea bloca decat cu doua treimi din voturi, atat in Senat, cat si in Camera Reprezentantilor, situatie putin probabila, noteaza Reuters.

  • Ce "pret" are programul instaurat?

Programul prevede reduceri de cheltuieli de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari intr-o perioada de zece ani, care vor fi aprobate de Congres in doua trepte, respectiv 917 miliarde de dolari odata cu aprobarea planului si 1.500 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului. Primul set de reduceri de cheltuieli se va aplica in domenii variind de la armata la siguranta alimentara.

Reducerile de cbheltuieli vor fi limitate pentru fiecare an. Daca legislativul nu va reusi sa aprobe in fiecare an diminuarea cheltuielilor conform acordului, vor fi activate automat prevederi in acest sens.

O comisie speciala a Congresului va avea sarcina de a identifica alte reduceri de cheltuieli in valoare de 1.500 de miliarde de dolari. Comisia trebuie sa-si incheie lucrarile pana la 23 noiembrie.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Planul cere celor doua camere ale Congresului sa voteze, pana la sfarsitul anului, un amendament la Constitutie pentru introducerea prevederii de buget echilibrat.

  • SUA nu pierde ratingul "AAA"

Fundamentele care sustin ratingul "AAA" al Statelor Unite raman solide, insa administratia trebuie sa faca alegeri dure in privinta taxelor si cheltuielilor, pentru a reduce datoriile la un nivel mai sigur pe termen mediu.

"Majorarea plafonului de indatorare si acordul asupra planului pentru reducerea cheltuielilor sustin opinia Fitch potrivit careia, in pofida intensitatii discursului politic de la Washington, exista vointa si capacitatea politica de a lua masurile necesare. Acordul este un prim pas important, dar nu si sfarsitul unui proces de a ajunge la un plan pentru reducerea deficitului bugetar la un nivel care asa asigure ratingul «AAA» al SUA pe termen mediu", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Fitch.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.