Toate cele sapte banci candidate au fost acceptate pentru negocieri dupa analiza ofertelor preliminare

Ofertele finale angajante pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) vor fi depuse pana pe 28 noiembrie, dupa ce comisia de privatizare a decis, la inceputul acestei saptamani, ca toti cei sapte ofertanti indeplinesc conditiile de a participa in continuare la etapa a doua a procesului de vanzare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, "conform prevederilor contractelor de confidentialitate incheiate cu ofertantii, preturile din ofertele neangajante nu pot fi date publicitatii".

Cele sapte institutii financiare care au depus oferte pentru preluarea pachetului majoritar la CEC sunt Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank-Holding AG.

Banca franceza Societe Generale a fost singurul ofertant care s-a retras din cursa, dupa ce fusese preselectata pentru a participa la privatizare dupa depunerea scrisorilor de intentie. "Ofertele preliminare neangajante depuse releva faptul ca ofertantii au acceptat in general clauzele contractului de privatizare prezentat si ca exista disponibilitatea platii unei valori unitare, pe actiune, mai mari in raport direct cu marimea pachetului de actiuni scos la vanzare", adauga comunicatul.

Pe de alta parte, comisia de privatizare impreuna cu consultantul de privatizare au stabilit calendarul actiunilor din etapa a doua a procesului si se prevede ca pe 28 noiembrie sa se depuna ofertele finale angajante, dupa ce cei sapte ofertanti vor avea acces pentru inca o saptamana la camera de date si dupa ce se vor purta discutii tehnice cu fiecare ofertant pe marginea ofertei tehnice, preliminare neangajante.

Surse apropiate tranzactiei, citate de Mediafax, sustin ca pretul va reprezenta intre 70% si 90% din punctajul pentru departajarea investitorilor. Daca punctajul dintre prima clasata si institutia pozitionata pe locul doi indica o diferenta mai mica de 10%, atunci comisia de privatizare va solicita celor doi competitori sa-si imbunatateasca ofertele.

CEC este a sasea banca din Romania in functie de valoarea activelor si detine cea mai mare retea teritoriala, de circa 1400 de unitati. Banca a incheiat primele noua luni cu un profit net de trei milioane lei (870.000 euro), rezultat sustinut de cresterea soldului creditelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.