Situatia grava de la centrala nucleara Fukushima din Japonia ridica semne de intrebare cu privire la siguranta centralelor nucleare din intreaga lume. Doi specialisti in fizica nucleara explica ce s-a intamplat in Japonia si daca este cazul sa ne facem griji pentru centrala nucleara de la Cernavoda.

  • Ar trebui sa ne facem griji pentru centrala de la Cernavoda?

Prof. dr. Alexandru Jipa, specialist in fizica nucleara si conf. univ. dr. Mihaela Sin raspund la aceasta intrebare.

Specialistii sunt de acord ca nu se poate spune care sunt cele mai “sigure” centrale nucleare, in conditiile in care exista diferite tipuri de reactoare si firme producatoare. Insasi instalatia de la Fukushima este realizata cu echipamente produse de trei firme diferite. Atunci, intrebarea ar fi, ce tipuri de reactoare sunt mai sigure? “Raspunsul este ca toate reactoarele nucleare comerciale, in special cele proiectate in ultimele decenii, au cam acelasi grad de securitate, bazat insa pe principii fizice si ingineresti diferite”.

In ceea ce priveste centrala nucleara de la Cernavoda, reactorul este de tip CANDU (Canada Deuterium Uranium) care foloseste drept combustibil uraniu natural, iar ca moderator apa grea. “In cazul acestui reactor securitatea este asigurata, pe langa solutiile ingineresti si de geometrie a zonei active, de insusi principiul fizic de functionare”, spun cei doi profesori.

Despre ce este vorba mai exact? Mai multe retele redundante de detectori sunt plasate in zona activa si legate la doua sisteme de securitate independente. Fiecare dintre aceste sisteme permite intreruperea reactiei de fisiune in lant in doua secunde.

Reactorul este proiectat astfel incat orice modificare a geometriei barelor de control sa determine oprirea functionarii. Spre deosebire de reactorii cu apa usoara (ca in cazul Fukushima – n. red.) in care acesta este fie sub presiune, fie la temperatura de fierbere, in CANDU apa grea folosita ca moderator si aflata in zona barelor de combustibil are temperaturi relativ joase, ca si apa de racire din tancul exterior”, explica cei doi specialisti. Astfel, in cazul disparitiei apei grele, din cauza unor scurgeri, reactia de fisiune nucleara se opreste, din cauza lipsei imbogatirii uraniului.

Citeste si:
Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la alimentarea...
Centrala nucleară Zaporojie a...

"In cazul unui cutremur, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, adica se asigura urmatoarele functii: oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara", au anuntat recent oficialii Nuclearelectrica. Potrivit acestora, tehnologia de securitate nucleara CANDU 6, utilizata de centrala de la Cernavoda, prevede doua grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de actionare diferite, amplasate in locatii distincte si cu surse de actionare independente.

"Aceste caracteristici de securitate confera suficiente argumente pentru continuarea proiectului Unitatilor 3 si 4", sustin cei de la Nuclearelectrica.

Citeste daca ne-am putea descurca si fara centrala nucleara pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.