Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor.

Analistii economici se asteptau in medie la o crestere a preturilor de 0,5% in februarie si o rata anuala de 7,3%.

Rata anuala a inflatiei a depasit si intervalul de variatie, de 7,2-7,5%, asteptat pana in vara acestui an de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. [Isarescu dezvaluie tinta de inflatie pentru 2011]

In februarie, preturile marfurilor alimentare au crescut pe total cu 1,76%, avansul fiind sustinut de scumpirea legumelor cu 8%, si in special a cartofilor, cu peste 10% fata de ianuarie, conform indicilor publicati de Institutul National de Statistica.

Rata lunara a inflatiei se determina scazand 100 din indicele exprimat procentual.

NOTA: Rata lunara a inflatiei se determina scazand 100 din indicele exprimat procentual.

De altfel, si anul trecut cartofii au inregistrat cea mai mare scumpire, de 45%.

Painea, cu o pondere semnificativa in cosul de consum, a influentat semnificativ inflatia, dupa ce preturile au urcat cu 2,3% in luna februarie. O alta crestere importanta a avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.

Cresteri lunare de peste 2% au mai fost raportate si la ulei comestibil, faina, lapte de vaca si zahar. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouale, care au putut fi achizitionate la preturi cu 2,2% mai reduse fata de ianuarie.

Preturile marfurilor nealimentare si serviciilor au inregistrat cresteri reduse fata de luna anterioara, de 0,27%, respectiv 0,03%, scrie MEDIAFAX.


Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, banca centrala nu este optimista privind revenirea inflatiei in intervalul tintit, dar mizeaza, printre altele, pe o scadere a cotatiilor la petrol.


Banca Nationala a Romaniei a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.
Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

Comenteaza pe Facebook situatia preturilor din Romania. Tu cati bani dai pe mancare?

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.