Anul acesta, potrivit datelor Organizatiei Nationale Interprofesionala Vitivinicola (ONIV), s-au obtinut peste 960.000 de tone de struguri de pe o suprafata cultivata de aproximativ 178.500 de hectare. De asemenea, productia de vinuri de masa a ajuns la peste 97.200 de tone. Traduse in vin, cantitatile de struguri realizate anul acesta inseamna o productie de aproximativ 600 de milioane de litri. Aceasta daca nu se iau in calcul strugurii de masa. Printre judetele cu cele mai mari productii de struguri se numara Vrancea, Galati, Constanta, Buzau si Vaslui.

Topul anului 2004

Conditiile meteorologice din acest an au dictat si calitatea strugurilor. Fiecare zona are soiuri de cea mai buna calitate, dar si soiuri de duzina. Spre exemplu, in regiunea Colinelor Dobrogei si in special in zona Murfatlar, oenologii spun ca anul acesta au facut cariera Pinot Gris, Pinot Noir si Cabernet Sauvignon. Tot la podgoriile Murfatlar, calitatii i s-au adaugat si productiile cu 15% mai mari fata de anul trecut. Productia totala de struguri din Dobrogea este estimata la aproximativ 75.000 tone de struguri de vin.

In regiunea Dealurilor Moldovei, printre soiurile consacrate se pot numara Grasa de Cotnari, Francusa de Cotnari, Tamiioasa Romaneasca, Feteasca Alba, Muscat Ottonel si Merlot. Din punct de vedere cantitativ, zona Moldovei a insemnat o productie de aproximativ 416.000 tone de struguri. In Muntenia si Oltenia, vinuri de top s-au facut din soiuri precum Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Feteasca Regala (vin alb) precum si Pinot Noir, Feteasca Neagra si Merlot (vin rosu). Aceste soiuri s-au caracterizat printr-o acumulare de zahar de peste 210-220 de grame la un litru, aciditate ridicata si randamente bune la hectar.
In Podisul Transilvaniei s-au evidentiat soiuri precum Feteasca Regala, Feteasca Alba, Muscat Ottonel si Traminer, in timp ce in zona Banatului exceleaza soiuri precum Riesling, Pinot Gris, Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir.

8% din vin merge la export

Anul acesta, Romania a exportat doar aproximativ 8% din productia de vin nobil. "Aproximativ 40-50% din piata este asigurata de 9-10% din producatorii de vin. Restul, de 60% din piata, este vin care nu intra in circuitul comercial", a mai declarat Mocanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.