Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, trage un semnal de alarma asupra cresterii preturilor alimentelor, un risc pentru stabilitatea sociala si politica in lume. Ce este de facut?

Robert Zoellick a mentionat ca impactul scumpirilor ar putea fi devastator din punct de vedere politic si social cu precadere in Orientul Mijlociu si Asia Centrala, relateaza Reuters.

Potrivit datelor Bancii Mondiale, emise marti, pretul alimentelor a impins spre saracie 44 de milioane de oameni din tarile aflate in dezvoltare, din iunie 2010 pana in prezent,

"Nu este cazul sa nu ne alarmam, este evident ca tendinta de crestere a preturilor provoaca suferinta in randul oamenilor saraci din toata lumea", a avertizat Robert Zoellick, sfatuind comunitatile internationale sa fie constiente de acest risc si sa nu agraveze problema prin impunerea de masuri, precum interzicerea exporturilor sau fixarea de preturi. Totodata, acesta a solicitat liderilor G20 "sa considere alimentatia drept prioritatea numarul unu a anului 2011".

  • Ce este de facut?

Datele sondajelor pe aceasta tema releva ca oamenii saraci cheltuiesc peste 80% din venit pe hrana, astfel ca, daca preturile cresc, singura alternativa ar fi sa consume mai putin. Banca Mondiala sfatuieste comunitatilor internationale sa tempereze "furia" pietelor de marfuri, incurajand tarile sarace sa dezvolte mai multe programe sociale pentru ajutorarea celor defavorizati.

Robert Zoellick a facut aceste declaratii sambata, cu ocazia reuniunii ministrilor de finante ai statelor din G20, eveniment desfasurat timp de doua zile in capitala Frantei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.