Dupa un an in care pretul gazelor a scazut cu circa 8% fata de 2009, romanii ar putea infrunta noi scumpiri generate de liberalizarea pietei de gaze, dominata de doi mari producatori interni, ale caror preturi sunt controlate de stat. Ce va insemna asta pentru consumatorii casnici?

Pe fondul deja sensibil al scumpirii galopante a benzinei, impotriva careia soferii au protestat vehement, vestile proaste din energie ar putea continua cu majorari la gaze si asta pentru ca Fondul Monetar International a cerut o reverificare a preturilor si liberalizarea pietei.

“Ne solicita reverificarea preturilor. (…) Preturile sa fie liberalizate si in cursul acestui an sa ne prezentam cu noua forma de calcul, ca sunt probleme”, a declarat Ion Ariton, ministrul Economiei, dupa o intalnire de saptamana aceasta cu oficialii FMI. Ministrul a mai spus ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

Pretul pe care romanii il platesc pentru gaze este cel mai mic din Uniunea Europeana, dar raportat la puterea de cumparare acesta este in linie cu media, potrivit datelor Eurostat pentru primul semestru din 2010. Astfel, romanii platesc 7,6 euro/gigajoule, sub media de 14,5 euro/GJ.

“Pretul moleculei de gaz rusesc a evoluat intre octombrie 2009 si februarie 2011 de la 79 lei/MWh la 120 lei/MWh. Aceasta crestere reflecta majorarea continua a pretului petrolului in ultimele 12 luni si deprecierea ratei de schimb leu/dolar in aceeasi perioada”, explica oficialii GDF Suez Energy Romania, companie care furnizeaza gaze naturale pentru 1,2 milioane de clienti din tara.

Ce va insemna liberalizarea pietei gazelor din Romania?

Expertul in energie Ionut Purica spune ca in mod clar populatia nu poate prelua o majorare de preturi. “Exista doua feluri de impact: la nivel de consum rezidential, adica in mod direct prin cresterea facturilor, si indirect, pentru ca economia romaneasca este mare consumatoare de energie”, explica Purica pentru Wall-Street.ro. Cu alte cuvinte, daca pretul gazelor va creste, atunci si costurile de productie se vor majora, generand un efect in lant pe care consumatorul final va trebui sa-l suporte din propriul buzunar.

Citeste si:
La ce vor renunțat românii pentru a plăti facturile la gaze și curent
Românii, speriați de grija...

Consumatorii industriali din Romania platesc 6,1 euro/GJ, al doilea cel mai ieftin tarif din Uniunea Europeana dupa Marea Britanie (5,9 euro/GJ), in timp ce media europeana este de 8,4 euro/GJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.