Plata taxelor este comuna atat unui mare angajator, cat si unui simplu salariat. Desi statul ar trebui sa faciliteze plata obligatiilor fiscale, situatia este mai complicata.

Wall-Street.ro a discutat cu Dan Schwartz, managing partner al companiei Scot & Company Consulting, despre impozitarea microintreprinderilor, declaratia unica si rescrierea Codului Fiscal pentru a comenta evenimentele fiscale care au marcat inceputul lui 2011.


  • "Caile Domnului si ale MFP sunt intortocheate si necunoscute"

Revenirea la impozitarea veniturilor microintreprinderilor a reprezentat o veste buna pentru micii antreprenori, iar consultantii din fiscalitate pun aceasta decizie pe seama faptului ca Ministerul de Finante a realizat ca microintreprinderile nu generau evaziune fiscala. Motivul invocat de autoritati atunci cand s-a eliminat impozitul pe venit a fost simplu: unele microintreprinderi erau utilizate ca vehicule fiscale create cu scopul de a evita plata unor taxe si contributii sociale.

"De la 1 ianuarie 2011 impozitarea veniturilor microintreprinderilor a revenit in actualitate, dar nu in in forma initiala, ci intr-una modificata: microintreprinderile au posibilitatea de a alege intre impozitul pe venit si cel pe profit, iar dintre activitatile care beneficiaza de noile facilitati fiscale au fost eliminate integral prestarea de servicii de management si/sau consultanta", explica Dan Schwartz, managing partner in cadrul companiei Scot & Company Consulting.

In normele vechi se preciza ca, daca in cifra totala de afaceri anuala a unei microintreprinderi erau inregistrate venituri din prestarea de servicii de consultanta ori management cu o valoare mai mare de 50% din veniturile totale, atunci respectiva entitate nu mai putea aplica impozitul pe venitul microintreprinderilor si era obligata la plata impozitului pe profit.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

"Revenirea la facilitatea fiscala acordata microintreprinderilor, intr-o forma chiar mai permisiva decat cea anterioara, nu poate avea decat o singura explicatie: MFP a inteles ca microintreprinderile, in ansamblul lor, nu generau evaziune fiscala, iar eliminarea facilitatii fiscale in loc sa aduca venituri la bugetul statului, a dus in fapt la pierderi de venituri fiscale", explica Dan Schwartz.

Mai mult, el considera ca decizia din trecut a Finantelor de a elimina impozitul pe venitul microintreprinderilor a dus la inchiderea unor afaceri mici care ofereau locuri de munca si la trimiterea lor in zona "gri sau chiar "neagra" a economiei.

"Renuntarea la impozitarea veniturilor intreprinderilor a generat perderi pentru bugetul de stat, somaj si cresterea evaziunii fiscale", afirma Schwartz.

Citeste si:
BCR a luat atitudine în urma afirmațiilor controversate făcute de...
BCR a luat atitudine în urma...

Citeste mai multe despre pericolele politicii fiscale pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.