Finalul anului 2010 a adus si aprobarea OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, care a provocat numeroase dispune intre bancheri si clientii cu credite. Legea prin care Ordonanta este aprobata prevede, insa, si unele modificari. Iata care sunt acestea.

Legea numarul 288/2010 referitoare la aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost publicata in Monitorul Oficial in penultima zi a anului trecut si a adus cateva modificari importante pentru cei care s-au imprumutat de la banci sau vor face acest lucru, scrie Wall-Street.ro citandu-i pe reprezentantii Mazars Romania.

  • Informatiile precontractuale trebuie sa fie redactate astfel incat sa nu induca in eroare consumatorii, prin utilizarea unor expresii tehnice, juridice sau specifice domeniului financiar-bancar, prin utilizarea de prescurtari, cu exceptia celor prevazute de lege sau a limbajului obisnuit. In plus, termenii tehnici vor fi explicati de catre institutia de credit in scris, la cererea consumatorului, fara costuri suplimentare.

  • Avertizarea consumatorului de catre institutia de credit asupra consecintelor neefectuarii platilor va contine obligatoriu termenele la care se fac raportarile catre Biroul de Credit si termenul minim la care creditorul poate declansa procedura de executare silita.

  • Referitor la modificarea valorii totale a creditului dupa incheierea contractului de credit, prevederea care definea cresterea semnificativa a valorii totale a creditului ca fiind acea crestere semnificativa de peste 15% din valoarea totala initiala a creditului a fost abrogata.

  • Noile prevederi interzic bancii perceperea de comisioane, tarife, speze bancare sau orice alt cost in cazul in care consumatorul doreste schimbarea datelor de scadenta a ratelor si, totodata, interzic perceperea de comisioane in cazul in care consumatorul doreste schimbarea garantiilor, in conditiile in care consumatorul plateste toate costurile aferente evaluarii si constituirii noilor garantii.

Restul modificarilor OUG 50/2010 le gasesti pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.