Romania intra pentru prima data in clasamentul Ernst&Young al celor mai atractive 30 de tari pentru investitorii in energie verde, clasandu-se pe locul al 22-lea. Topul realizat de firma de consultanta Ernst&Young (E&Y) ia in considerare potentialul surselor de energie eoliana (pe uscat si pe mare/ocean), solara, geotermala, al biomasei, precum si al infrastructurii, Romania obtinand un total de 43 de puncte.

  • Locul 2: SUA, sub imperiul crizei
Total puncte: 66

Indexul pentru energie eoliana: 66
Indexul pentru energia solara: 72
Biomasa/altele: 61
Energie geotermala: 67
Infrastructura: 60

Sectorul energiei regenerabile continua sa fie afectat de efectele de durata ale crizei financiare globale, care a dus la preturi mai mici si la o politica de mediu incerta, scrie Wall-Street. Potrivit studiului E&Y, sectorul energiei eoliene continua sa fie puternic lovita de o politica de mediu nefavorabila si de conditii adverse macroeconomice. Se estimeaza ca precaritatea conditiilor din piata au dus la o scadere de 71% a segmentului de constructii de ferme eoliene pe uscat comparatibil cu aceeasi perioada din 2009.

Pe de alta parte, segmentul energiei eoliene offshore (pe ocean) a aratat un potential de crestere puternic; in prezent, sunt planificate proiecte care totalizeaza 5 GW.


  • Locul 1: China, recordemena absoluta:
Total puncte: 71

Indexul pentru energie eoliana: 76
Indexul pentru energia solara: 60
Biomasa/altele: 58
Energie geotermala: 51
Infrastructura: 76

In momentul de fata, China este cea mai mare piata de energie eoliana din lume, capacitatea instalata in prezent avand potential de a se inzeci in urmatorii zece ani, pornind de la cei 25 GW instalati la finele lui 2009. Se estimeaza ca aproximativ una din doua turbine eoliene instalate anul acesta va fi amplasata in China, conform studiului E&Y.

Tot in China au fost demarate, in octombrie anul acesta, lucrarile la cea mai mare ferma eoliana offshore din lume. Aceasta va avea o capacitate de 1 GW si este amplasata intr-o localitate la trei ore departare de Beijing. Giganticul proiect va fi finalizat peste 10 ani, investitia guvernului ridicandu-se la 1,6 miliarde de euro.

  • Locul 22: Romania, pe aripile turbinelor eoliene
Total puncte: 43 puncte
Citeste si:
Costul de producere a energiei solare si eoliene, in scadere in...
Costul de producere a...

Indexul energiei eoliene: 46
Indexul energiei solare: 32
Biomasa/altele: 43
Energie geotermala: 38
Infrastructura: 43

Clasamentul realizat de E&Y subliniaza ca principala atractie pentru investitori in Romania este energia eoliana, un sector care a explodat in ultimii ani si a atras mari investitori precum pe cehii de la CEZ, care dezvolta in judetul Constanta cel mai mare parc eolian pe uscat, cu o investitie de 1,1 miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.