Costul de producere a electricitatii din surse regenerabile, precum cea solara si eoliana, a scazut semnificativ in ultimii cinci ani, dar a crescut in cazul celei obtinute din gaze naturale, carbune si combustibil nuclear, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), relateaza Bloomberg.

In raportul Projected Costs of Generating Electricity realizat de agentie se arata ca pentru producerea unui megawatt ora de energie utilizand gaze, carbune si combustibil nuclear costul este de 100 de dolari in 2015, comparativ cu circa 200 de dolari in cazul energiei solare, care a scazut insa de la 500 de dolari in 2010.

Costurile iau in calcul investitiile, carburantii si intretinerea instalatiilor si variaza semnificativ intre tari si centralele energetice. Concluziile AIE au venit in conditiile in care peste 190 de state intentioneaza ca in decembrie sa incheie un nou acord, la Paris, pentru limitarea emisiilor generate de combustibilii fosili, scrie MEDIAFAX.

Productia de energie din carburanti fosili, inclusiv din carbune, este una dintre cele mai mari surse de emisii de dioxid de carbon, astfel incat deciziile referitoare la sursele de obtinere a electricitatii vor juca un rol esential in reducerea poluarii care influenteaza schimbarile climatice.

Costurile medii ale generarii electricitatii din gaze si carbune au crescut pe parcursul celor cinci ani analizati. In cazul energiei atomice, costurile au stagnat, contrazicand argumentele referitoare la cresterea acestor costuri la nivel global.

In baza datelor de la 181 de centrale energetice din 22 de tari, studiul conchide ca nu exista cea mai ieftina tehnologie in orice circumstante, costurile depinzand in mare masura de disponibilitatea resurselor, costurile fortei de munca si reglementarile locale. In Europa, guvernele au stabilit tinte pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si pentru prpducerea de energie din surse regenerabile, cum sunt cea solara si eoliana.

Marea Britanie urmeaza sa ia o decizie finala referitoare la dezvoltarea centralelor nucleare, in timp ce Germania a crescut generarea energiei din carbune, cel mai poluant carburant fosil, in urma inchiderii centralor atomice, dupa dezastrul de la Fukushima, in Japonia.

Citeste si:
Top 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre un business în...
Top 5 lucruri pe care trebuie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.