Romania nu poate avea crestere economica din propriile economii pentru ca nu le produce, a afirmat Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.

Acesta a adaugat ca situatia se va mentine la fel si in urmatorii ani, in timp ce, in prezent, sectorul privat este cel care s-a imprumutat mai mult decat cel de stat, scrie AGERPRES.

'Trasatura economiei romanesti este ca se foloseste de capitalul din afara. Asa a fost de 20 de ani si va fi si in urmatorii ani. Economia Romaniei daca va creste, va creste tot pe baza economiilor straine. Romania va creste in continuare, dar problema este cum vom trece de criza. Datoria Romaniei pe sectoare: sectorul privat este cel care s-a imprumutat cel mai mult, nu cel de stat
', a precizat oficialul BNR, care a subliniat faptul ca in perioada de crestere economica 'Romania ar fi trebuit sa experimenteze surplusuri'.

  • Croitoru a mai spus ca reluarea creditarii va avea loc abia dupa reluarea cresterii economice, dar, la ora actuala, sistemul bancar din Romania are o capitalizare buna.

In privinta capitalizarii sistemului bancar, consilierul BNR a precizat ca aceasta este buna, media fiind de 15%.

'Tendinta de reluare a unui comportament in privinta cresterii ratelor dobanzii s-a mai atenuat. Profitabilitatea a scazut in sistemul bancar. Desi creditul s-a reluat incet, estimarile strainilor sunt ca urmeaza o usoara crestere. Sistemul bancar are o capitalizare foarte buna. Media sectorului este de 15%. Au crescut, intr-adevar provizioanele, dar acest lucru este in favoarea lor (a bancilor, n.r.)', a spus Lucian Croitoru.

Acesta s-a declarat un adept al concurentei in sistemul bancar, iar in privinta celei mai mari probleme a Romaniei la ora actuala s-a pronuntat cuvantul 'deficite'.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.