Pe Internet circula, de la o vreme, niste reclame cu aer de samisdat, despre ale caror origini si scopuri se cunosc foarte putine. Le poti primi pe mail de la prieteni, le poti intalni in dezbateri aprinse pe diferite forumuri de discutii online. Toate au niste elemente comune: sunt foarte controversate, contin ceva socant, cam ilegal din punctul de vedere al CNA, dar mai ales extrem de viral.

Cea mai cunoscuta reclama de acest gen la noi este pentru televizoarele Teletech. Naumovici impreuna cu un alt tip arunca din clopotnita un barbat imbracat in straie preotesti. Se aude un geamat jalnic, urmat de o bufnitura. Vocea: "Ba, berbecule, ti-am zis, ma, ca-i popa? Tu, nimic... Batman, Batman!".
Dincolo de zambetele rautacioase provocate de umorul negru, reclama e socanta din mai multe puncte de vedere. Mai intai, faptul in sine, al linsarii unui preot intr-o reclama pentru televizoare, provoaca multora stupoare. Apoi, sa-l zbori pe acesta chiar asa, sub ochii CNA-ului, pare un supertupeu din partea agentiei Leo Burnett.

Batman Teletech incinge forumurile de discutii

De fapt, reclama n-a rulat niciodata pe TV si nici nu va rula vreodata, din simplul motiv ca nu a fost produsa pentru acest vehicul media. Este vorba despre o reclama virala, destinata sa circule pe Internet, sa fie transmisa pe e-mail. Pentru a avea impactul necesar unei reclame virale, ea trebuie sa fie socanta, sa circule povestita din gura in gura. Aruncarea unui om peste balustrada clopotnitei e socanta, insa asocierea unui popa cu Batman e ingredientul sigur al reusitei umorului negru.
Impactul a fost destul de puternic in randul publicului autohton, neobisnuit cu astfel de publicitate.

Putini utilizatori de Internet n-au primit de la vreun prieten cel putin o data spotul Teletech Batman, insotit de cele mai felurite comentarii. Pe forumuri s-au lansat pe marginea acestei reclame cele mai diferite ipoteze: ca a fost interzis de CNA, ca trebuie sa iasa pe micile ecrane, dar ca l-au facut "scapat" ca sa-l testeze, ca e un banc care a circulat pe la inceputul anilor ’90, dar era cu ninja, nu cu Batman etc. Ca sa nu mai vorbim despre cata lume imita personajul Naumovici, intrat deja in folclor.

Se intampla si pe la case mai mari

Reclamele virale socante nu sunt insa o inventie a lui Bogdan Naumovici, de la agentia Leo Burnett. Doua spoturi pentru Ford Ka au circulat tot anul pe e-mail-urile din toata lumea. Daca in primul capota masinutei se ridica brusc, lovind un porumbel care tocmai incerca sa aterizeze pe ea, cel de-al doilea trece la decapitarea in direct a unei pisici care si-a varat capul in deschizatura chepengului-capcana. Efectul viral e sigur, avand in vedere vietatile alese pentru sacrificiu: porumbelul si pisica. Ce poate afecta mai tare sensibilitatea oamenilor? Reactiile la acest spot continua si astazi din partea publicului indignat, a fanilor umorului negru si a asociatiilor care se ocupa de protectia animalelor. Conferintele de presa ale Ford in legatura cu aceste spoturi, miile de forumuri de discutii si articole de presa pe aceasta tema au generat o acoperire media de exceptie, si gratuita pe deasupra.

Multi s-au intrebat ce e cu reclamele acelea si cum au crezut cei de la Ford ca pot vinde masini aratand lumii asemenea atrocitati. Compania a facut declaratii publice conform carora aceste spoturi ar fi niste propuneri care au fost respinse din start intr-un mod categoric, intrucat asocierea cu astfel de orori este ultimul lucru pe care si l-ar fi dorit. Fabricantul de masini a mai spus ca va declansa o investigatie pentru a vedea cum au ajuns sa circule aceste materiale neaprobate pe Internet.

De asemenea, a negat ca vietatile ar fi fost maltratate pentru realizarea clipului, spunand ca imaginile ar fi fost prelucrate pe computer. Insa voci din lumea presei, a publicitatii si a competitorilor fabricanti de masini au sustinut ca Ford a facut prea mult tam-tam pe aceasta tema, a iesit prea mult in public cu declaratii pentru a nu fi banuit ca a dat drumul celor doua spoturi pe Internet cu premeditare, spre a genera gratuit aceasta formidabila acoperire media.

Virale cu teroristi, nerevendicate

Volkswagen Polo a fost implicat, anul trecut, intr-o poveste cu o reclama virala care a facut inconjurul lumii. Spotul incepe cu un tip care are in jurul gatului o basma kaffiyeh ("arafat"), pentru a crea o asociere cu terorismul. Acesta urca intr-un VW Polo, face o tura si se opreste in fata unui restaurant aglomerat. Si, deodata, apasa o tasta de pe celularul pe post de detonator, dar surpriza: explozia, care de altfel pare puternica, se petrece in interiorul masinii. Apare si sloganul: "Volkswagen Polo. Small, but tough" (Volkswagen Polo. Mic, dar tare)

Spotul a ramas o vreme nerevendicat. Paul Buckett, purtatorul de cuvant al VW, s-a aratat oripilat de acesta si a negat categoric orice legatura cu firma. In cele din urma, publicatia "The Guardian" a scris ca i-ar fi identificat pe autorii "atentatului" ca facand parte din echipa Lee and Dean, niste britanici care au mai realizat si alte spoturi virale. Acestia au recunoscut paternitatea asupra spotului, dar au spus ca a fost vorba numai de un experiment si nu intentionau sa-l faca public. Insa presa britanica a estimat spotul la 40.000 lire, o suma destul de substantiala pentru un simplu exercitiu. Lucrurile nu sunt nici acum lamurite, iar Volkswagen a actionat in judecata echipa Lee and Dean.

De la aceste experimente cu o mediatizare spectaculoasa, reclamele virale au inceput sa se inmulteasca, modelul fiind copiat si de altii. Insa nu trebuie neglijat riscul aparitiei de antireclame virale, cu adevarat anonime, dar studiate si orientate clar spre lovituri dure date concurentei.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.