Integrarea distributiei va imbunatati imaginea companiei in fata agentiilor de rating

Daca la nivel de grup, integrarea Rompetrol Downstream in Rompetrol Rafinare nu va modifica rezultatele financiare, la nivel de societate, indicatorii financiari ai rafinariei se vor imbunatati substantial. Decizia de achizitie si integrare a societatii Rompetrol Downstream (compania de distributie cu amanuntul a combustibililor a grupului Rompetrol) in rafinaria Rompetrol Rafinare va determina modificari pozitive ale indicatorilor financiari ai rafinariei. In functie de data la care se va inregistra achizitia si integrarea efectiva a companiei Rompetrol Downstream in Rompetrol Rafinare, rezultatele ar putea sa se imbunatateasca, chiar cu bilantul pentru anul 2004. Previziunile conducerii companiei Rompetrol Rafinare, anuntate la inceputul lunii decembrie, arata ca integrarea activitatii de distributie cu amanuntul a combustibililor va creste veniturile brute ale rafinariei cu 2,1%, a venitului net cu 2,9% si a profitului operational inainte de amortizare si cheltuielile financiare (EBITDA) cu 12,1%.

Aceasta masura a fost aprobata de conducerea grupului ca urmare a sugestiilor venite din partea agentiilor de rating, analistilor de bursa si investitorilor. Grupul Rompetrol a primit, in vara, atat din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, cat si din partea Fitch Ratings, calificativul "B minus", cu perspectiva stabila, astfel ca este posibil ca, in perioada urmatoare, sa asistam la o imbunatatire a acestor ratinguri. Ultimele rezultate facute publice de conducerea Rompetrol Rafinare arata ca rafinaria a obtinut in septembrie un profit net de 0,9 milioane dolari, in octombrie 3,5 milioane dolari, iar in noiembrie, aproximativ cinci milioane dolari. Rompetrol Downstream detine in prezent 80 de statii proprii de distribuire a carburantilor si 120 de statii partenere, urmand ca anul viitor sa mai fie construite 40-50 de statii proprii. Extinderea retelei se va face preponderent catre zonele de vest si nord-vest ale tarii, dar deschiderea locatiilor va continua si in estul Romaniei, zona traditionala de desfacere a produselor Rompetrol.

In 2003, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 220 milioane dolari si un profit net de circa un milion de dolari. La inceputul anului in curs, conducerea companiei prognoza o crestere a vanzarilor cu 50% fata de nivelul lui 2003, cifra de afaceri estimata fiind de aproximativ 330 milioane dolari. Capitalul social al Rompetrol Downstream este de 55 miliarde lei (aproape doua milioane dolari la cursul de vinerea trecuta), insa societatea Ernst&Young SRL a evaluat afacerea la 112,7 milioane dolari. Pentru plata acestei sume, Consiliul de administratie al Rompetrol Rafinare a decis majorarea capitalului social cu 5.239 miliarde lei (aproximativ 181 milioane dolari, la acelasi curs), pretul de subscriere a noilor actiuni fiind de 1.000 lei/actiune, egal cu valoarea nominala.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.