Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut, in primele sase luni, un profit net de 443 mil. lei (121 mil. euro), reprezentand 70% din castigul pe 2004.
Comparativ cu iunie anul trecut, profitul net al bancii marcheaza o crestere cu 23% in lei, sau 36%, in euro.

Activele BCR au urcat la 26,3 miliarde lei (7,18 miliarde euro), la jumatatea anului, in crestere cu 30% in lei, fata de aceeasi perioada a lui 2004. Exprimata in euro, cresterea este de 42%.

"In contextul actual, cu o marja a dobanzilor in scadere, consideram ca modul nostru de organizare a afacerilor ne va permite sa ne mentinem si la sfarsitul anului peste nivelul indicatorilor prognozati in buget. Mentinerea resurselor ne-a asigurat si ne va sustine in continuare cresterea bilantului", a declarat Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR.
In primele sase luni, activele bancii au crescut cu 12%, pe fondul unui sold al creditelor care a atins 12,4 miliarde lei. Numai imprumuturile pentru populatie au avansat cu 40%, ajungand la 4,6 miliarde lei. Totalul depozitelor clientelei nebancare insumeaza 18,2 mili-arde lei.

Potrivit lui Danila, cu exceptia Casei de Economii si Consemnatiuni, BCR aplica cele mai mici marje de dobanda intre depozitele in lei si creditele acordate in moneda locala in lei.

In aceste conditii, oficialul bancii spune ca va astepta o aliniere a pietei la ratele practicate de BCR si doar dupa acest moment se va analiza oportunitatea reducerii dobanzilor active. Pe de alta parte, presedintele BCR sustine ca banca va pastra politica de incurajare a economisirii.

In opinia lui Danila, noul context creat de normele BNR privind limitarea creditelor in valuta nu va impiedica bancile sa-si continue activitatile de finantare in devize straine.

Desi considera ca transferuri de portofolii de credite catre bancile-mama sunt improbabile, fiind operatiuni complexe, oficialul BCR afirma ca exista o serie de variante pentru a ocoli noile reglementari.

"Bancile prezente pe piata romaneasca au experienta din alte tari emergenete si stiu la fiecare moment ce solutii sa adopte pentru a continua activitatea", a explicat presedintele BCR. Danila apreciaza ca normala preocuparea BNR pentru redimensionarea ponderilor detinute de creditele in valuta si cele in moneda locala, preocupare comuna pentru toate tarile din Europa Centrala si de Est, inclusiv la nivelul bancilor comerciale. BCR se afla in a doua etapa a procesului de privatizare, bancile selectate urmand sa depuna oferte angajante pana la data de 17 octombrie. Dupa prima etapa, in cursa au ramas Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC si BNP Paribas. Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la BCR, fie o participatie de 61,8825%.
AVAS este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 mil. $. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.

Capitalurile proprii ale BCR se ridica la 3,5 miliarde lei (aproape un miliard de euro), iar la sfarsitul lui iunie a raportat o rata a solvabilitatii de 16,63. Banca dispune de una dintre cele mai mari retele teritoriale, cu un numar de 319 unitati.

(Cifrele in euro au fost calculate pe baza cursului mediu pentru primele sase luni, de 3,6649 lei/euro).


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.