Loteria Romana si CFR Calatori au devenit cliente fidele ale societatii Intrarom SA Bucuresti in urma unor contracte controversate care, pe alocuri, au sfidat in totalitate legile in vigoare.

Firma este controlata de afaceristul grec Socrates Kokkalis, suspectat de spionaj in favoarea politiei politice din fosta RDG (STASI). Printre actionarii din Romania, il regasim pe Mihai Gherman, fiul fostului presedinte al PDSR, Oliviu Gherman. Ca urmare a acestui parteneriat, Intrarom a ajuns in topul firmelor care au obtinut contracte cu institutii publice, companii nationale sau societati la care statul este actionar majoritar.

Asocierea dintre CFR Calatori, Intrarom si SC Informatica Feroviara SA este un exemplu elocvent pentru felul in care compania patronata de grecul Kokkalis isi desfasoara afacerile din Romania. Astfel, un contract de milioane de euro a fost initial atribuit printr-o hotarare de guvern unor entitati, fara respectarea legii achizitiilor publice, pentru ca ulterior sa fie predat catre Intrarom fara nici un fel de licitatie.

In august 2003, Societatea Nationala CFR Calatori era autorizata de Guvernul Romaniei sa contracteze un credit de 25 milioane de euro pentru realizarea sistemului informatic folosit la vanzarea biletelor. Conform HG 936/2003, de realizarea sistemului urma sa se ocupe o societate comerciala si SC Informatica Feroviara, dar niciunde nu se vorbea despre o licitatie.

In martie 2005, desi nu aparea in HG 936/2003, Intrarom SA cesiona catre Alpha Bank Romania drepturile de creanta "pana la concurenta sumei de 8 milioane de euro, nascute din contractul privind extinderea sistemului informatic incheiat intre Intrarom SA si CFR Calatori SA", conform descrierii existente la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM). Documentul arata ca, in mod misterios, compania la care actionar este fiul fostului presedinte PDSR, Oliviu Gherman, a ajuns sa fie furnizor pentru CFR Calatori, fara sa fi participat la vreo licitatie.

CFR Calatori minte cu nerusinare

Oficialii de la CFR Calatori, conform unui raspuns formulat in baza Legii privind accesul la informatiile publice de catre directorul Alexandru Noaptes, au precizat ca furnizorii nominalizati in Hotararea de Guvern "au fundamentat necesitatea unui integrator de sistem care sa preia o parte din responsabilitati si au desemnat Intrarom in acest proiect".

Practic, directorul general de la CFR Calatori recunoaste ca nici macar nu s-a pus problema organizarii unei licitatii pentru atribuirea unui contract de acest gen. In acelasi timp, el minte fara scrupule, deoarece, in adresa trimisa redactiei "Curentul", Noaptes sustine ca CFR Calatori nu are "un contract direct cu Intrarom".

Minciuna sefului CFR Calatori este in totala contradictie cu inregistrarea cesiunii de creanta de la AEGRM, act intocmit in baza contractului dintre cele doua parti.

Afaceri misterioase cu Loteria Nationala

O alta afacere dubioasa a Intrarom se desfasoara la Loteria Nationala. In 1994, conform unei prezentari a activitatii Intrarom intocmita chiar de aceasta, firma patronata de grecul Kokkalis si Mihai Gherman a produs si livrat terminalele din toate judetele tarii. In anul 2000, Intrarom devine actionar, cu 15%, al societatii Lotrom SA Bucuresti, alaturi de mai multe persoane fizice si de trei firme: una din Luxemburg, alta din Lichenstein si cealalta din Cipru. Aceasta noua firma (SC Lotrom SA), care a avut in 2003 venituri de aproape 15 milioane de euro, este prezentata ca fiind specializata in jocuri de noroc.

In acelasi timp, relatiile comerciale dintre compania-mama - Intrarom si Loteria Nationala au continuat nestingherite. Astfel, in 2001, Intrarom a mai livrat echipamente video pentru Loterie, iar in 2003 a inceput implementarea unui sistem informatic integrat.

Toate aceste afaceri sunt cunoscute numai de oamenii Intrarom si de cei ai Loteriei Nationale. Desi se spune ca intre cele doua companii exista un contract de exclusivitate pe timp de 10 ani, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre el.

Intr-o adresa trimisa redactiei "Curentul" de CN Loteria Romana, ni se atrage atentia ca am incalcat prevederile Legii 544/2001 privind accesul la informatiile publice prin intrebarile noastre despre afacerile cu Intrarom. In acelasi timp, managerii acesteia precizeaza ca "Intrarom, in calitate de firma privata, nu este abilitata sa ofere informatii fara a fi fost in prealabil autorizata de toate partile implicate".

Lege neclara pentru astfel de tranzactii

Directorul de marketing al CN Loteria Nationala, Adrian Albu, sustine in aceeasi adresa, ca nu poate furniza informatii referitoare la activitatea comerciala a companiei. Conform Legii 544/2001, autoritatile si institutiile publice, dar si regiile autonome sunt obligate sa ofere informatii. Cu toate acestea, actul normativ a limitat in mod nejustificat accesul la informatii, spunand ca aceste din urma entitati trebuie sa respecte legea numai daca utilizeaza fonduri publice.

In lume, cazurile asemanatoare cu cel al Loteriei Nationale sunt mult mai clar stipulate. Chiar si in Statele Unite toate corporatiile publice se supun legii accesului la informatii. Mult mai restrictiva decat in SUA, dar mai permisiva decat la noi este legea din Polonia, care totusi obliga firmele statului care folosesec active detinute de stat sa ofere informatii publicului.

Afacerile Loteriei Nationale nu pot fi controlate nici prin prisma OUG 60/2001, pe care managerii acestei companii nu o respecta. In aceste conditii, nimeni nu poate sti cati bani si de ce se scurg anual din conturile firmei de stat care are monopol pe jocuri de noroc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.