S-a intamplat ieri. Este vorba despre Jacqui Banaszynski, o jurnalista americana care a castigat echivalentul Oscarului in Jurnalism, in anul 1988, cu un articol despre un cuplu de homosexuali bolnavi de SIDA.
Intr-un moment in care ne punem astfel de intrebari: De ce sunt inca "subrede" democratia si libertatea mass-mediei din Romania?, Garbo va relateaza despre prelegerea pe care a tinut-o jurnalista Jacqui Banaszynski. Acest lucru ne lipseste noua si publicului nostru in Romania: lipsa de repere si modele semnificative. Avem nevoie de profesionisti indiferent de domeniul despre care vorbim! De oameni care sa transmita pasiune pentru ceea ce fac!
“In momentul in care am crescut eu, drepturile femeilor nu prea existau, ceea ce imi limita visurile si aspiratiile. Am vrut sa devin sportiva, sa joc baseball, dar nu aveam clasa de sport pentru fete la liceul meu. Apoi, mi-am dorit sa devin pilot, eram foarte indragostita de zbor. Dar in acea perioada, femeilor nu le era permis sa devina piloti; apoi, cand eram in liceu am vrut sa devin stewardesa. Dar eram prea inalta. Trebuia sa ai anumite dimensiuni standard ca sa fii acceptata in postura de insotitoare de zbor. Mi-am dorit sa devin si arhitect pentru ca imi placea sa desenez, sa schitez cladiri, sa imi imaginez incaperi, dar la mine in liceu nu existau cursuri de arhitectura. Totusi! Liceul meu scotea un ziar al comunitatii. Asa ca… nu m-au lasat sa devin sportiva, nu m-au lasat sa devin pilot sau arhitecta, eu am ales sa fac parte din redactia ziarului; sa devii jurnalist era mult mai provocator decat sa devii educatoare sau asistenta, ceea ce puteai sa faci ca femeie, in timpul acela”, a povestit jurnalista americana. De atunci, a devenit faimoasa in aceasta lume a stirilor, a povestilor despre oameni si poate si a presiunilor de tot felul, carora trebuie sa le faci fata… Probabil ca povestea ei este similara multor femei de exceptie care au trait in acea perioada si care simteau provocarea incredibila de a depasi limitele impuse de societate.

Jacqui, asemeni multor altor personalitati degaja in jurul ei o energie impozanta, are fluiditate si siguranta in discurs. In jurul ei eram cateva zeci de jurnalisti care ii savuram cuvintele si relatarile desprea ea insasi, despre profesia ei. La cei 76 de ani ai sai (parea mult mai tanara, dar nu stiu daca lasa impresia asta datorita aspectului fizic sau pur si simplu asta se datoreaza felului sau de a fi), Jacqui vorbea ca o indragostita. Ca un om inamorat fara cale de intoarcere de meseria ei… aceea de jurnalista.

De fapt, despre aceasta este vorba, despre a face cu pasiune ceva ce iti place, ceva in care crezi cu adevarat, ceva ce iti poate da senzatia ca ai un sens pe lumea asta si ca o poti schimba, ca poti sa ii indrepti pe oameni catre calea de a face ceva bun pentru comunitatea lor, pentru alti oameni. Atunci cand pui suflet in ceea ce faci este imposibil sa nu iasa un lucru de exceptie.

Citeste si:
Arafat: Declararea starii de urgenta este menita sa ajute nu sa...
Arafat: "Declararea starii de...

Jacqui a povestit mult depre articolul care i-a adus celebra distinctie Pulitzer. Este vorba despre un material scris la sfarsitul anilor ’80, cand in Statele Unite dezbaterea aprinsa se invartea in jurul libertatilor homosexualilor dar si In jurul fricii fata de o boala necrutatoare: SIDA (Centrul pentru Controlul si Preventia bolilor din SUA a identificat virusul HIV in anul 1981). In acea perioada SIDA era considerata o boala specifica homosexualilor, asa ca Jacqui Banaszynski a gasit in acel subiect povestea ce avea sa devina parte din istoria vietii ei, pentru ca i-a adus un premiu mult ravnit in aceasta bransa. Cum in acea perioada era o sustinatoare a drepturilor persoanelor minoritare, Banaszynski a scris povestea unui cuplu de homosexuali. Cei doi parteneri se imbolnavisera de SIDA si erau pe moarte… Continuau insa sa se iubeasca si sa fie legati unul de celalalt. Lovindu-se de aceasta poveste in felul in care ea a fost spusa, oameni care negau drepturile homosexualilor au inceput chiar sa isi puna intrebari sau sa empatizeze cu trairile acestor doi barbati.

Citeste continuarea pe Garbo.ro.

Citeste si:
Regizorul Kantemir Balagov, laureatul celei de-a XIII-a editii a...
Regizorul Kantemir Balagov,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.