Ce parere are presa despre decizia Guvernului Boc de a majora taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24% si despre efectele care decurg din aplicarea acestei masuri?
Gandul sustine, in articolul cu titlul "Povestea din spatele majorarii TVA. Cum si-a luat Basescu mana de pe Guvern", ca "presedintele Traian Basescu si liderii PDL au stiut inca de joi seara ca reducerea pensiilor va fi declarata neconstitutionala, dupa ce au aflat <<pe surse>> ca judecatorul Puskas Zoltan, propus de UDMR, va vota impotriva acestei masuri". Ziarul relateaza, citand surse democrat-liberale, ca presedintele Basescu le-ar fi cerut premierului Emil Boc si ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, doua proiecte alternative de reducere a deficitului bugetar, plecand de la ipoteza ca pensiile nu vor putea fi reduse cu 15 la suta, potrivit NewsIn.

"Cele doua optiuni ale guvernantilor erau cresterea TVA la 24 la suta sau cresterea TVA la 22 la suta si impozitarea pensiilor mari, de peste 3.000 de lei, cu 50 la suta, urmand ca pensiile intre 1.000 si 3.000 de lei sa fie impozitate cu 16 la suta. Aceasta ultima varianta a fost puternic sustinuta de catre ministrul de Finante, la intalnirea coalitiei de guvernamant de vineri seara. Varianta era agreata si de UDMR, dar cel care s-a opus a fost premierul Emil Boc. El ar fi spus ca orice impozitare a pensiilor va atrage o noua disputa publica cu opozitia si ca exista riscul ca ea sa fie atacata la Curtea Constitutionala", se arata in articolul din Gandul. [Urmarile majorarii TVA: Noi masuri de austeritate?]

Acelasi ziar sustine ca "Majorarea TVA aduce 1 miliard de euro la buget. Taierea pensiilor ar fi adus 1,6 miliarde". Jurnalistii de la Gandul spun ca incasarile din taxa pe valoare adaugata ar putea fi mai mici decat estimeaza Finantele daca va scadea consumul si daca va creste evaziunea fiscala.

Adevarul informeaza, in articolul "Planul B al Guvernului: saracirea populatiei/ Ce produse se vor scumpi", ca majorarea TVA va avea ca principale efecte scumpiri in lant, un leu mai slab si somaj mai mare. "Principalul efect al majorarii TVA este scaderea puterii de cumparare, adica raportul dintre salarii si scumpiri. Numai de la inceputul anului, salariul mediu net al romanilor a scazut cu circa 3%, iar produsele (atat cele alimentare cat si cele nealimentare) s-au scumpit cu 2,5%. Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va duce la o scumpire suplimentara a acestor produse cu alte opt procente, potrivit reprezentantilor mediului de afaceri", se spune in Adevarul. [Vin scumpirile: Guvernul a majorat TVA]

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

In materialul "Cum vom duce povara cresterii TVA", din Romania Libera, se afirma ca "32 de lei pe luna este suma medie pe care fiecare roman o va plati suplimentar statului ca urmare a cresterii TVA de la 19 la 24%. Insa paguba nu se imparte egal: si daca maresc preturile si daca le mentin, companiile sunt obligate sa faca ce nu a reusi statul - concedieri si reduceri salariale". Pe de alta parte, se arata in acelasi articol, ar putea aparea si scaderi de preturi, mai ales "pe pietele foarte competitive si unde cererea este foarte elastica".

Sub titlul "Majorarea TVA va conduce la preturi mai mari cu pana la 10%", Evenimentul Zilei noteaza ca, in urma deciziei de majorare a TVA, romanii au inceput deja sa isi faca stocuri de produse mai ieftine. Insa, mai arata acelasi ziar, "cu toate ca cererea este tot mai mare in zilele ramase pana la sfarsitul lunii, o parte dintre comercianti prefera sa-si tina produsele in depozite, pentru a avea un castig sporit incepand cu 1 iulie".

Citeste si:
Mercur retrograd 29 decembrie 2022 – 18 ianuarie 2023: Cum sunt...
Mercur retrograd 29 decembrie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.